28 C
București
duminică, iulie 21, 2024

La Palatul CCIB, Ziua oportunităţilor de afaceri dedicată Republicii Islamice Pakistan

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ambasada Republicii Islamice Pakistan în România, cea de a XV-a ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată colaborării comercial-economice cu această ţară.

„Strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene prevede şi pentru anii următori abordarea cu prioritate a pieţelor din afara Uniunii Europene, în special din Asia, Orientul Mijlociu şi nordul Africii, iar dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Pakistanul, o ţară cu un potenţial economic foarte ridicat şi de care ne leagă o lungă tradiţie, reprezintă o prioritate pentru noi. Am ales Pakistanul încurajaţi fiind nu numai de interesul pentru dialog şi cooperare manifestat de conducerea misiunii diplomatice a acestei țări, ci şi de creşterea consistentă a schimburilor comerciale româno-pakistaneze consemnată în ultimii 3 ani”, a declarat în deschiderea evenimentului Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB.

În cadrul acestei ediţii, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: E.S.dr. Zafar Iqbal, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. I. Pakistan în România și Republica Moldova; Olguța Marian, director general adjunct în cadrul Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE); Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), co-președinte al Consiliului de Export al României (CEXP), din partea privată; Mubashir Khan, adjunctul șefului misiunii (Ambasada R. I. Pakistan în România), iar prin platforma Zoom, cu: Irfan Iqbal Sheikh, președintele Federației Camerelor de Comerț și Industrie din Pakistan; Akram Ali Khowaja, directorul general al Biroului de Emigrare și Angajare în Străinătate; și cu Madiha Ali, director la Autoritatea pentru Dezvoltarea Comerțului (Divizia Pielărie și Textile).

Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Pakistanul; potenţialul economic al acestei ţări; domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare; stimulentele și facilitățile în domeniul comercial și vamal. Totodată au fost furnizate informații utile pentru antreprenorii care dorescsă atragă forță de muncă din Pakistan pentru acoperirea necesarului în diverse domenii de activitate.Cu acest prilej, a fost subliniată importanța unei mai bune cunoașteri reciproce a celor două comunități de afaceri. În acest context, a fost exprimată oportunitatea organizării sub egida CEXP și cu participarea CCIB a unei misiuni economice în Pakistan și în alte țări din regiune, cu posibilă finanțare prin Programul de Promovare a Exporturilor (PPE-2023).

Evenimentul a fost onorat de prezența E.S. Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Turkmenistanului în România, E.S. Emilian Ion, fost ambasador al României în Pakistan, precum și de cea a unor înalți diplomați din: R. Moldova, Ucraina, Republica Populară Bangladesh.

Informații de background

Schimburile comerciale româno-pakistaneze au înregistrat la 31 decembrie 2022 o valoare de 245,2milioane USD (+98% faţă de anul precedent), din care exporturile româneşti s-au cifrat la 185,8 mil. USD (+152,1%), iar importurile la 59,4 mil. USD (+18,5%). Atât volumul total, cât și componentele acestuia, exportul și importul au atinsvalori record în anul 2022.

Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, India, Iran, Peru, Republica Cehă, Republica Cipru, Bosnia-Herţegovina, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.

Biroul de Presă al CCIB

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie