Tre’ să te dai câțiva pași înapoi și să faci abstracție de praf, firme, cabluri și alt elemente-parazit pentru a putea admira intrarea principală în blocul Agricola-Fonciera din Piața Națiunile Unite.
Blocul e realizat în 1926 după planurile arhitectului Petre Antonescu și reprezintă o epocă a fastului, luxului și progresului. Intrarea monumentală străjuită ce cariatide inspirate de antichitatea greacă include o ușă cu feronerie frumoasă. Din păcate, frumusețea estetică e azi estompată de banalul cotidianului și de nepăsarea generațiilor actuale.
E 2021 și nu avem Legea Fațadelor. Între timp, centrul Bucureștiului arată ca un talcioc imens, clădiri-monument, precum blocul Agricola-Fonciera și vecinul său, Adriatica-Trieste, au devenit simple panouri publicitare aducătoare de profit pentru șmecherii publicității stradale. Da, există oameni care fac bani frumoși din închirierea ilegală a fațadelor unor clădiri cu care n-au nicio legătură. Poliția Locală (aflată în subordinea primarului) recunoaște că ce se întâmplă e ilegal, dar nu se autosesizează.
În urma sesizărilor multiple făcute de ONG-uri și cetățeni, fațadele blocurilor Agricola și Adriatica de la Piața Națiunile Unite au fost eliberate, însă multe alte construcții-monument din capitală încă sunt acoperite de mesh-uri publicitare agresive.
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.