-1 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

Grădina-Cinema „Capitol”

[CAPITOL] Mai rare veștile bune despre patrimoniul istoric al Bucureștiului, dar aparent se fac demersuri concrete pentru reinserția în circuitul public a unui spațiu cultural emblematic din centrul capitalei, neglijat de ani buni: Grădina-Cinema „Capitol” (alternativ Teatrul de Vară „Capitol”), conform unui comunicat de presă. Nu, Guvernul sau Primăria n-au nicio .

TRECUT. Inițial inaugurat în 1916 sub numele Teatrul de Vară „Alhambra” pe celebra stradă Sărindar (azi Constantin Mille), pe atunci polul redacțiilor presei bucureștene, ansamblul-monument, practic o bijuterie arhitecturală a finalului de belle époque a avut un parcurs sinuos în ultimul secol.

Amfiteatrul în aer liber a fost deschis în tandem cu Teatrul Alhambra (sală la interior), situat peste drum și cunoscut acum ca Teatrul Mic.

PREZENT. Asociația Culturală „Teatrul Independent Elisabeta” din București desfășoară un proiect de ceea ce ei numesc „reabilitare a teatrului de vară”. Acesta ar urma să devină un spațiu de socializare, cu spectacole și evenimente alternative.

Ce vor face concret nu e clar, întrucât consolidarea și restaurarea ca la carte a unui asemenea obiectiv sunt procese de durată. Privind pozele cu aspectul inițial, e mult de muncă pentru a reveni la așa ceva. Momentan, au fost scoase maldărele de gunoaie din camerele corpului de proiecții, au fost eliminate buruienile cât copacii de pe fostul loc al scaunelor amfiteatrului, se reface pardoseala acestuia, se reamenajează loja amfiteatrului, de deasupra corpului de proiecții și de ranforsează niște pereți crăpați și scorojiți. N-am văzut un proiect de restaurare și conversie, simulări foto 3D sau o eșalonare în timp a activităților, totul pare pe repede-înainte, o igienizare și o punere în siguranță pentru a putea primi publicul plătitor cât mai rapid. Am făcut 3 poze:

– sus: scena, privită din loja amfiteatrului. Ornamentele superbe sunt degradate și totul e năpădit de iederă.

– centru: corpul de proiecție și loja, privite din dreptul scenei. Se vede și peretele fațadei principale, spre strada Constantin Mille.

– jos: holul de intrare, reamenajat cu placaj specific anilor ’60, care ar trebui menținut.

BONUS. Concomitent, Teatrul Elisabeta vrea să redeschidă și Teatrul-Cinema Capitol, lipit de teatrul de vară. Acesta ar continua proiecția de filme, la care s-ar adăuga spectacole de teatru, muzică și alte evenimente culturale. Fațada dinspre strada Constantin Mille păstrează arhitectura originală, în timp ce cea principală, dinspre bulevardul Elisabeta, a fost refăcută în stil art déco în anii ’30 (arhitect Henrieta Delavrancea). Lipit de Teatrul-Cinema Capitol era Palatul Adevărul-Dimineața, demolat în 2021.

În acest moment, Teatrul-Cinema Capitol și grădina de vară sunt în administrarea RADEF „RomâniaFilm”, care le-a lăsat să ajungă în ultimul hal și și-a bătut joc de istoria Bucureștiului. E absolut revoltător că „autoritățile” n-au mișcat un deget pentru a salva clădirile, n-a existat niciun demers serios în acest sens. La fel de revoltător e că cetățenii s-au mulțumit să pozeze arta urbană de pe porțile degradate ale teatrului de vară în loc să ceară vehement restaurarea lui.

Ar fi bine ca Teatrul Elisabeta să clarifice în ce constă mai exact proiectul: se face doar curățenie pentru a scoate bani repede din clădirile astea sau există un demers serios de consolidare, restaurare, refuncționalizare, modernizare non-intruzivă etc.? E vorba despre un perimetru istoric din care au dispărut deja prea multe clădiri relevante sau au fost mutilate prin renovări proaste (Teatrul Mic). A reda locuri emblematice comunității e un gest nobil, însă dacă se urmărește doar profitul în detrimentul valorificării reale a istoriei orașului, avem de-a face iar cu cultură la kil. Cât vă pun?

foto: instagram.com/raidenbucharest

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie