27.1 C
București
joi, iulie 18, 2024

Gentlemen deals

Charles al Angliei, un adept al tacticilor securității comuniste înainte ca termenul”comunism” să fie inventat, a interzis cafenelele de frica unui complot împotriva sa, fabricat în locurile de socializare. Știți voi, unde se întâlneau grupuri mai numeroase decât 3 persoane…

Înainte de proclamația monarhului, cafenelele britanice erau veritabile piețe de înțelegeri economice cu anvergură globală. Totul se desfășura în baza înțelegerilor dintre domni distinși, ce își puneau cuvântul în joc.

Vedeți voi? „Cuvântul” ajunsese reprezentativ pentru riscul asociat unui business. Totuși cuvântul nu a fost niciodată „gratuit”. Încă din 1400, comercianții și coroanele regale au început să-și țină contabilitate propriu-zisă, mai temeinică decât întocmim noi astăzi.

Cu caietele deschise larg pe mesele cafenelelor, comercianții împrumutau finanțe pentru misiunile lor portuare. Arta raportului financiar rămâne vie și astăzi și sunt mândru să o stăpânesc, întrucât prin această metodă de comunicare prezinți riscul asociat cu afacerea cât și potențialul avantaj.

Tot la mesele cafenelelor au apărut și achizitorii de risc, prieteni ai comercianților și utilitate critică pentru finanțatori. Ei formulau un contract de răsplată pentru finanțatori in cazul eșecului misiunii comerciale. Asiguratori le spunem astăzi. Atenție: ei cumpărau riscuri reale, pe baza încrederii acordate executanților, ca finanțatori direcți,nu acopereau combinații și mișmașuri că mandatari.

Coroanele regale au preluat arta raportului financiar pentru a-și finanța ambițiile de dezvoltare a națiunii sau de razboi. Armatele și utilajele costă bani iar banii erau preluați că împrumut de la reprezentanții din teritoriu, ce strângeau taxele și impozitele de la cetățeni. Pentru ca un lord sau baron să finanțeze un război, planul de retur per investiție trebuia prezentat în clar și garanția de bună execuție a planului trebuia finanțată de coroană. Încrederea dintre coroană și reprezentanții teritoriali a fost rareori înșelată și istoria ne arată repercusiuni brutale drept rezultat.

Încrederea: când ți-a pus pe masă, ultima oară, cineva un plan atent detaliat, pentru a-ți propune să împarți un risc? Îți garantez că n-ai pățit o asemenea „minunăție” în ultima vreme.

Societatea noastră funcționează pe baza derogării de risc. Cineva îți propune să îți asumi tu tot riscul în baza unei promisiuni abstracte, unei „combinații care sună prea bine ca să fie adevărată”. Acel cineva vrea un comision modest din „binele pe care ți-l face”. Că sunt bani gratis, ce naiba?

Ok: diferența dintre business și combinații nu mai pare a fi evidentă astăzi… Sau dintre gentleman și combinator.

Un combinator te va păcăli la fel de ușor precum înșeală persoana(ele) pe care îți propune să o (le) înșeli tu. Un gentleman îți va deschide caietul la un business pe care să-l dezvolți pentru succes.

Poate scriu din frustrare acum, mă uit către dosarele mele pline cu propuneri viabile și praf.. îmi vin în minte zeci de idei care și-au depășit timpul optim pentru implementare.

Am aruncat gratuit idei fundamentate unor oameni care n-au decât să decidă în baza lor.

Măcar sunt un gentleman ?

https://en.m.wikipedia.org/…/English_coffeehouses_in…
http://www.ancientpages.com/…/king-charles-ii-of…/

Vlad Stoicescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie