39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Gânduri la mare, fără nicio legătură directă cu marea

Modernitatea estetică, în special modernismul, avea oroare față de imitații facile, față de ploconeala tâmpă în fața trecutului și față de sentimentalismul găunos, ce excludea orice efort intelectual și orice distanțare critică. Pe scurt, aveau oroare față de kitsch. De aceea, miza oricărei mari creații era încifrarea experienței spirituale, astfel încât sensul și frumusețea să devină cât mai dificil de accesat („Beauty is difficult”, zicea Pound). Putem să ne uităm, de exemplu, la cât de impenetrabil este codul unei picturi avangardiste; sau – dacă ne uităm la modernismul literar romanesc – la cât de ermetice sunt poeziile lui Ion Barbu.

Pe termen nu foarte lung, efectul acestei mutații a fost că tehnica încifrării a devenit un scop in sine, mijloacele și scopurile devenind de nedistins, iar opera de artă închizându-se, doct, asupra ei însăși.

Ca reacție atât la modernism, cât și la sentimentalism, ce a urmat dupa aia a fost o preluare (auto- și, mai apoi, post-)ironică a kitschului, în care simpla distanțare critică a facut inutilă și derizorie admirația față de frumos, fața de bine, față de sentimentele înalte, nealterate.

Lumea în care trăim e lumea în care kitschul asumat și strategic înlocuiește kitschul involuntar și naiv. Dar asta e o lume în care dispare nu doar inocența (chestie oricum inevitabilă), dar dispare și orice efort de a mai admira și salva ceva bun din trecut și, totodată, e compromisă orice posibilitate de înnoire. Asta e lumea miștocărelii ieftine, lumea in care dejecțiile sunt poleite cu aur, iar aurul e mânjit cu dejecții. Asta e lumea cinismului.

Dupa ce binele și frumosul au devenit prea sentimentale, atât binele și frumosul, cât și sentimentele au fost puse in ghilimele. De aici încolo, ghilimelele vor fi puse înăuntrul altor ghilimele, într-un regres la infinit al dejecției și al cinismului.

Daniel Nica

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie