11.6 C
București
duminică, aprilie 11, 2021

Gabriela Firea cere sprijinul Guvernului pentru extinderea programului de eco-vouchere la 20.000

Primarul general, Gabriela Firea, a cerut marţi sprijinul Guvernului pentru extinderea programului de eco-vouchere, care vizează scoaterea din trafic a maşinilor poluante, la un total de 20.000, în acest an, faţă de cele 5.000, prevăzute iniţial.

Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia Gabriela Firea a anunţat că va renunţa la vinieta Oxigen, în urma reacţiilor negative venite de la cetăţeni.

„Ne dorim să extindem programul de eco-vouchere aprobat deja pentru anul acesta, de la 5.000 de eco-vouchere la 20.000. Dar singuri nu putem răzbi. Sunt sume foarte mari – vă daţi seama – 9.000 de lei pentru fiecare persoană care are în proprietate un autoturism non-euro, Euro 1, Euro 2. Sunt sume foarte mari. (…) Nu putem să facem faţă unui efort bugetar atât de mare, încât să îi despăgubim doar noi, cu bani de la Primărie, pe proprietarii acestor maşini. Dacă ei nu au fost de acord cu programul nostru, atunci pe cale amiabilă dorim totuşi să continuăm programul nostru anti-poluare şi să scoatem din trafic aceste ‘cazane’, cum le spun inclusiv cei care mi-au scris în aceste cinci zile de consultare publică. Trebuie să facem ceva cu ele. Aşa cum anul trecut am scos din traficul bucureştean 5.000 de rable, în continuare vom scoate 20.000, dar efortul trebuie să continue. Şi efortul nu poate fi doar al Primăriei Capitalei. Efortul trebuie să fie la nivel guvernamental, pentru că nu doar Bucureştiul este poluat”, a arătat primarul general.

În acest sens, Gabriela Firea a adăugat că sunt: 158.000 de autoturisme non-euro înmatriculate în Bucureşti; 1.000 de autoturisme Euro 1, 74.000 de autoturisme Euro 2 şi 134.000 de autoturisme Euro 3 (reprezentând un total de peste 370.000 de autoturisme intens poluante).

„Bucureştiul contribuie cu 25% din Produsul Intern Brut. Primăria Capitalei primeşte doar 0,6%. Am solicitat prin nenumărate adrese măcar un procent să se întoarcă la Primăria Capitalei. Vom solicita încă o dată, având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu reacţia publică la vinieta ecologică, să ni se dea banii pe care îi merităm şi sunt banii bucureştenilor. Şi vă spun şi de ce. În completarea anunţului că programul mare, Oxigen, pe toate palierele va continua, fără vinietă şi fără restricţie, pentru că avem nevoie de bani – sunt banii noştri – să scoatem din trafic rablele. Dacă nu le-am putut scoate prin această metodă, a vinietei ecologice şi prin restricţiile de trafic, dorim să le scoatem prin înţelegere amiabilă cu cetăţenii”, a mai spus Firea. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.