27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Forum de afaceri România- Azerbaidjan la CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Ambasada RepubliciiAzerbaidjanînRomânia, AgențiaRomânăpentruInvestițiișiComerț Exterior (ARICE)șiAgenția de Promovare a ExportuluișiInvestițiilor din RepublicaAzerbaidjan (AZPROMO)au organizat în Aula Carol I a Palatului CCIB Forumul de afaceri România- Azerbaidjan, manifestare ce a a avut loc în marja lucrărilor celei de a VII-a Sesiuni a Comisiei interguvernamentale româno-azere de colaborare comercial-economică și tehnico-științifică (Comisia mixtă).

Principalele obiective ale evenimentului au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante. Forumul, moderat de președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a fost onorat de prezența celor doi copreședinți ai Comisiei mixte, Virgil Popescu, ministrul energiei, și Sahil Babayev, ministrul muncii și protecției sociale a populației, precum și a E.S. dr. Huseyn N. Najafov, ambasadorulextraordinar și plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în România, și a E.S. Vasile Soare, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Azerbaijan. De asemenea, la sesiunea oficială a evenimentuluiau luat partedr. Rareș Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Yusif Abdullayev, directorul Agenției pentru Export și Investiții (AZPROMO) și Orkhan Mammadov, președinte al Consiliului de Conducere al Agenției pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (KOBIA).

Din misiunea azeră organizată de AZPROMO, au făcut parte reprezentanţii a 12 companii ce activează în: industria metalurgică (feroasă și neferoasă), turism, comerț cu amănuntul și cu ridicata, distribuție, logistică, transport țiței și produse petroliere, sticlărie, construcții și reparații obiective de infrastructură rutieră și aeriană, proiectare, comunicații, instalații de încălzire și ventilație, industria ușoară, inclusiv țesături speciale, industria farmaceutică, construcție fațade. Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr semnificativ de reprezentanți ai mediului de afaceri din București, precum și din alte zone ale țării.

În sesiunea oficială a evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, în structură şi dinamică, punctând potenţialul economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră și contribuie cu circa 25% la formarea PIB în România. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, dar şi despre importanța pe care o acordă Camera bucureșteană promovării contactelor economice cu țările din afara Uniunii Europene, inclusiv cu cele din Caucaz și Asia Centrală, Republica Azerbaidjan încadrându-se printre prioritați.

În cadrul Forumului, înalții demnitari din România și Azerbaidjan au subliniat atenția acordată dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice bilaterale și au punctat interesul celor două comunități de business pentru colaborarea în domeniul comercial, dar și în proiecte de cooperare reciproc avantajoase, îndeosebi în domeniile: energie, transport, logistică, industria farmaceutică, agricultură și industria produselor agro-alimentare, tehnologia informației, proiecte investiționale.Interesante oportunități de afaceri pentru întreprinzătorii români au rezultat din prezentarea Zonei Economic Libere Alatde către vicepreședintele acesteia, Asmayil Manafov, precum și a videoprezentării Reconstrucția regiunii Karabah.

Totodată, s-a apreciat importanța organizării unor astfel de evenimente pentru o mai bună cunoștere a celor două comunități de business, concretizată ulterior în diversificarea schimburilor comerciale (axate în prezent pe zona de țiței și gaze).

De asemenea, cu acest prilej, a avut loc semnarea Memorandumului de înțelegere (MoU) privind colaborare între ALRO SA Slatina (prin Marian Nastase, președinte, și Gheorghe Dobra, CEO), și AZERALUMINIU (prin Maksim Javadov, CEO).

Atât în timpul Forumului, cât și în convorbirile B2B au rezultat oportunități de afaceri care pot conduce la noi contacte și posibile contracte care să contribuie la internaționalizarea afacerilor firmelor românești interesate. În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din Azerbaidjan sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

Biroul de Presă al CCIB

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie