-0.9 C
București
joi, ianuarie 16, 2025

Detalii bucureștene ignorate

[ESTETICĂ] Detalii bucureștene ignorate: mozaic lângă intrarea principală a liceului „Tudor Vladimirescu” de pe b-dul Iuliu Maniu (fost Armata Poporului), clădire ridicată în anii ’60. Tematica predilectă a regimului de democrație populară, omul nou care construiește raiul comunist, e ilustrată aspirațional de o femeie și un bărbat cu secera, respectiv ciocanul – reprezentarea internațională a proletariatului (alianța muncitorească-țărănească), musai cu fabrici și uzine duduind pe fundal. Alte personaje se referă la accesul universal la educație (necesar construirii socialismului), ancora tradițiilor populare locale (primii pași spre etapa ulterioară a ceaușismului naționalist din anii ’70-’80) și activitățile sportiv-recreative (plantat copaci etc. – munca fizică obligatorie). O utopie în stil realist-socialist, o dată pe lună să ducem o viață bună.

Imagistica și estetica din diversele etape ale regimului comunist din România (1945-1989) sunt puțin sau deloc cunoscute de generațiile mai tinere. Cât timp percepția generală despre comunismul de la noi se limitează la Nicolae Ceaușescu, avem aproape jumătate de secol 20 care e descrisă extrem de simplist. Istoria relativ recentă a României merită analizată, promovată și înțeleasă mult mai bine, la rece.

foto: instagram.com/raidenbucharest

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie