Imagine inedită și rară cu vechiul pod Mihai-Bravu de pe Dâmbovița, vechea albie a Dâmboviței și fostul complex al Abatorului Comunal.
➤ Stânga-sus: imagine aproximativ din 1986, când lucrările de lărgire și reamenajare a albiei Dâmboviței nu ajunseseră încă aici. Ele au debutat la stăvilarul Ciurel (actuala zonă Lacul Morii, Crângași). Se văd malurile de pământ ale râului, cu vegetație și în stare deplorabilă.
➤ Dreapta-sus: exemplu din 1987 al amenajării Dâmboviței, alt tronson decât cel despre care vorbim. Albia era transformată în canal colector și era betonată.
➤ Centru: pavilionul administrativ al fostului Abator Comunal, singura clădire rămasă din complex. Datează din 1869. A fost construită în “livada de duzi”, un loc din mahalaua Mandravela. Construcția a fost realizată dupa planurile arhitectului Alexis Godillot, predate Primăriei Comunei Bucuresci în 1868. Godillot mai construise Hala Ghica (demolată în anii ’30) și Hala Mare din Piața Mare (Unirii), demolată în 1986. Palatul a fost transformat recent într-un restaurant extrem de kitschos. Patronii au înlocuit acoperișul original cu material de la magazinele de bricolaj, ieftin și nepotrivit. Doar pe turn s-a realizat o lucrare de calitate, la renovarea clădirii.
➤ Jos: podul Mihai-Bravu, cel construit în anii ’80 și noul pasaj MIhai-Bravu – Văcărești, de care administrația bucureșteană actuală e atât de mândră. Se vede și diferența de lățime a albiei actuale a Dâmboviței față de cea veche.
Cadrul de la care am pornit face parte dintr-un film din 1987.
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.