Celebrele alegeri din ’46, etapa materialelor electorale pe străzi, că partidele nu puteau promova postări pe Facebook/Instagram atunci.
[ALEGERI 1946] 19 noiembrie e o dată tristă în istoria României, marchează primele alegeri de după al Doilea Război Mondial, fraudate de guvernul pro-comunist Petru Groza.
MATERIALE ELECTORALE. Iată câteva vizualuri din campania electorală de atunci:
• Stânga: Promisiuni – „Vom creia (sic) o generație sănătoasă prin înființare la sate și orașe de: spitale, dispensare, maternități și sanatorii. Votați Blocul Partidelor Democrate.” – sănătatea era o temă predilectă de campanie și atunci.
• Dreapta-sus: Vot universal, dar cu „cine trebuie” – „Votați cu toții Blocul Partidelor Democrate (BPD)” – Acestea au fost primele alegeri în care votul a fost universal și au putut vota în premieră femeile, înalții funcționari publici și militarii. Anterior, Constituția din 1923 permitea doar bărbaților civili să voteze. Prin această mișcare, guvernul Groza a asigurat o prezență mai mare la urne a unor categorii care puteau să voteze cu BPD. Vizualul arată, în ordine, un funcționar, un țăran, un militar, o femeie și un muncitor.
• Dreapta-jos: tramvai pe bulevardul Take Ionescu (azi bulevardul Gheorghe Magheru), în fața Muzeului Simu, purtând mesajul „Votând soarele, votați pentru pace”. Muzeul Simu, construit în 1910 în formă de templu grecesc, a fost demolat după 1960 pentru a se amenaja esplanada din fața blocului ONT de pe bulevardul Magheru, realizare dejistă.Afișe electorale au fost lipite și pe gardurile care împrejmuiau ce mai rămăsese din Teatrul Național de pe Calea Victoriei după bombardamentele din august 1944. Clădirea era în pragul demolării.
foto: arhiva Agerpres
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.