8 C
București
joi, decembrie 12, 2024

Ce faci când vecinul îți bubuie muzica în urechi?

S-a întâmplat ca pentru o perioadă să locuiesc într-o zonă în care viața era o distracție continuă. Aproape în fiecare zi și noapte se găsea câte un vecin care să asculte muzică la maxim. Uneori, chiar mai mulți. Și oricât de bune erau termopanele, nu făceau față la boxele cât ușa.

Dacă ți s-a întâmplat și ție, știi cum este. Și mai știi probabil și că vorba bună nu rezolvă mare lucru. Pentru că aceasta ar fi o primă soluție: să te duci și să îl rogi pe vecin să dea muzica mai încet. Dar de cele mai multe ori, vecinul are sânge în alcool. Și o să trateze vorba ta bună cu indiferență sau chiar cu o înjurătură.

Poți apela la sesizarea poliției. Suni la 112 și îl reclami. Poliția vine, constată și îi dă amendă. Dar cu atâta alcool, s-ar putea ca nici asta să nu-l potolească. Revii la poliție și faci sesizare din nou. La a doua, a treia sesizare, poate că ai o șansă să oprească muzica.

Și totuși, dacă variantele acestea nu funcționează, în loc să te enervezi, să te înfurii, să te frustrezi, mai există o variantă. La mine a funcționat perfect. Și chiar mi-a adus beneficii mai mari decât mă așteptam.

Ia-ți o pereche de căști. Din acelea de telefon, dacă nu ai deja. Înfige-ti-le bine în urechi si deschide youtube. Și pune ceva care îți place. Muzică sau orice altceva. Dacă este noapte și vrei să te culci, pune o muzică de relaxare. Sau o meditație, dacă ești genul.

Lasă televizorul și nervii cu vecinul. Pentru că îți faci rău doar ție. Din experiența mea de până acum, pe astfel de oameni (vecinii care nu opresc zgomotul nici după amenzi repetate) nu prea mai ai cum să-i mai educi. Nici poliția nu poate.

 

Mai dificil este dacă ai copii, care nici ei nu pot dormi de zgomot. Dar și cu ei poți face la fel: căști în urechi cu o poveste de pe youtube, la volumul potrivit. Există și muzică de relaxare pentru bebeluși sau copii. Găsești de toate pe youtube.

Repet: lasă nervii și furia și fă ceva ca ție să îți fie mai bine. Cercetările demonstrează științific că 5 minute de emoții negative ne opresc sistemul imunitar pentru mai bine de 5 ore. Fără sistem imunitar, suntem descoperiți. Ne putem îmbolnăvi extrem de ușor. Deci, te riști?

de Loredana Vladareanu

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie