5.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Care este, de fapt, schimbarea pe care prea putini oameni o percep?

Poate ca nu azi, nici maine, dar candva in viitorul apropiat, fenomenul mutational pe care-l produce inteligenta artificiala generativa va fi luat in seama serios, daca nu cumva ne vom trezi ca suntem obligati sa ne modificam obiceiurile si stilul de viata.

Astazi, cei mai multi dintre noi isi acopera defectele personale, golurile din instruirea profesionala sau termenele stranse cu un asistent virtual.

In industriile creative (dupa revolutia produsa in muncile repetitive) saltul tehnologic a inceput sa produca efecte disruptive.

Mai intai, benefice pentru cei lipsiti de talent sau experienta. Masinile uniformizeaza atat cunoasterea cat si procesele lucrative.

In aceste privinte, cei mai noi sau mai slab pregatiti i-au ajuns din urma pe cei avansati in meserie.

Dupa cum se vede competitia nu premiaza omul, ci produsul sau. Mai ales unde egalitatea de sanse s-a transformat neloial, cu sprijinul robotilor, in egalitatea de resurse.

Dupa 15 ani de pace, scenaristii de la Hollywood au intrat intr-o greva nelimitata din cauza noului model de afaceri al caselor de productie si al mijloacelor media digitale.

Streamingul si inflatia de show-uri tv au schimbat regulile jocului. Printre care si valoarea creatorilor de continut.

Acelasi lucru e valabil si pentru televiziuni unde jurnalistii de meserie sunt inlocuiti de lucratori de presa. Care la randul lor pot fi inlocuiti, in viitor, de roboti/holograme cu aspect uman.

Dar care este, de fapt, schimbarea pe care prea putini oameni o percep?

In industriile creative secole la rand s-au instruit talente in arte. Unii au ajuns creatori originali, altii meseriasi.

Ambele categorii deprindeau tehnici si proceduri in ani de munca pentru a deveni specialist, expert sau geniu. Fiecare etapa de studiu si munca se adauga la formarea profesionala.

Ce se intampla de ceva timp in anumite branse creative? Acesti pasi nu mai exista. Fiecare cauta sa ajunga rapid la ultimul nivel.

Incurajati de modelele de afaceri si de noile instrumente digitale, multi aspiranti au reusit sa-i insele pe manageri or sa-i ajute in goana dupa costuri mici, profit mare si viteza de executie.

Care este perspectiva? Realist vorbind, proportional cu dezvoltarea ecosistemului inteligentei artificiale rata de uniformizare a creativitatii umane va creste.

Ignorantii si sicofantii vor fi ultimii inlocuiti pentru ca sunt primii care se adapteaza modelului binar.

Ei sunt precum masina: executa fara sa conteste. Iar acolo unde ei nu stiu, masina le va oferi solutia.

Asadar, miile de scenaristi de la Hollywood au lansat o provocare: pot fi ei inlocuiti de masini care sa scrie textele in emisiuni si productii cinematografice?

Daca da, urmatorul pas va fi inlocuirea jurnalistilor profesionisti cu roboti asistati de tehnicieni media. Asa cum se intampla, discret, atunci cand cititi analize internationale preluate integral din alte surse si traduse automat prin instrumente digitale.

Daca nu, vom avea o perioada de tranzitie inceputa deja prin popularea redactiilor si spatiului media cu lucratori de presa.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie