Studiu de caz: sediul CREART, departament cultural al Primăriei București.

Uite cum poate fi modificată și umilită chiar de administrația publică locală o casă cochetă din Piața Lahovari, în centrul Bucureștiului!

► Undeva după 1910, în Piața Alexandru Lahovari la nr. 7 apare o vilă frumoasă, cu fațadă relativ simplă marcată de elemente clasice și un brâu cu motive art deco în partea superioară, balconaș elegant la etaj și portal de sticlă la intrare. În interbelic, adăpostește Casa Francezilor din România, centru cultural administrat de Legația Franceză la București.

► După Al Doilea Război Mondial (1945) și instaurarea Republicii Populare Romîne (1947), casa trece în administrarea statului român și adăpostește diverse instituții. Adresa se schimbă, pe rând, în Piața Kuibîșev nr. 7 și Piața Cosmonauților nr. 7. Imobilul suferă modificări mai ales la etaj, unde cele 3 ferestre centrale devin una singură, iar brâul art deco dispare. Posibil chiar să fi fost afectat de cutremurele din 1940 sau 1977.

► După 1990, în clădire își are sediul Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Generale a Capitalei, iar după 2010 suferă o reabilitare exterioară și interioară, e mansardată urât și se stabilește aici creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție din cadrul Primăriei Generale, de fapt ARCUB-ul inițial, fondat în 1957.

Reabilitarea fațadei casei nu e deloc ok. Rame de termopan alb ale ferestrelor au fost înlocuite cu rame de termopan maron la fel de scârboase, nici vorbă de reconstituirea vechilor ferestre și de aducerea etajului la forma inițială (cu 3 ferestre la balconul central). Mai mult, clădirea e acoperită două treimi cu mesh-uri publicitare și e luminată în culorile tricolorului seara. Kitsch maxim.

Așadar, creart și PMB reinventează o casă pe care n-au refăcut-o așa cum trebuia (în spiritul respectării patrimoniului vechi construit din zona protejată Lahovari), o mansardează, îi strică volumetria inițială și o acoperă cu cearșafuri imense, ca pe o shaorma la pachet. Singurul lucru care se menține e portalul de sticlă de la intrare.

de Raiden