Bucureștiul belle époque, acel „Mic Paris” care le induce unora o perspectivă mult prea romanțată asupra epocii 1900 în capitală, include, printre multe alte vile sau conace, casa asta superbă, construită în 1902 în stil eclectic francez, cu influențe art nouveau, pe bulevardul Colței (azi Lascăr Catargiu), pe atunci proaspăt trasat, la colțul cu strada Visarion.
Imobilul cu o curte generoasă în față e cunoscut ca reședință a familiei lui Dinu Lipatti între anii ’20-’40, unul dintre cei mai celebri pianiști și compozitori români ai secolului trecut. După naționalizare, în perioada comunistă, clădirea primește diverși chiriași la stat, inclusiv pe academicianul Alexandru Graur. După 1989, e retrocedată și închiriată de proprietar ca spațiu de birouri, printre altele și e pierdută după ce e pusă garanție pentru un credit neachitat.
Înconjurată de clădiri mai înalte, construite ulterior, casa Lipatti rămâne o bijuterie de o frumusețe incontestabilă. În prezent, aici e „Casa Artelor Dinu Lipatti”, un centru cultural al Primăriei București amenajat în timpul administrației Gabriela Firea (2016-2020). PMB a închiriat clădirea de la actualul proprietar, dar n-a restaurat-o, doar a curățat-o și a reamanajat interioarele + curtea. Se vede că anumire elemente decorative lipsesc de pe fațadă.
În fereastra ovală de la etaj tronează logo-ul „instituției de cultură” (în fapt, pare o altă șușă de sifonare a banilor publici): un inorog care răsare din semnătura lui Dinu Lipatti. Kitsch-ul suprem! PMB a pavoazat până la greață feroneria superbă a gardului cu panouri „informative” prinse cu șoricei de plastic, conținând texte prea stufoase și fotografii prost amplasate, la care nu se uită mai nimeni. „Justificarea” chelturii banilor cetățenilor pe lucruri super relevante. Cum vă place, clădirea e luminată în toate culorile seara.
E super ok să fie pusă în valoare casa Lipatti, dar Casa Artelor care funcționează acolo trebuie desființată, iar spațiul să devină casă memorială și expoziție care să promoveze opera și viața lui Dinu Lipatti.
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.