-1.7 C
București
miercuri, martie 19, 2025

București 1950. Trafic infernal în Piața Generalissim Stalin (azi Piața Charles de Gaulle)

București 1950. Trafic infernal în Piața Generalissim Stalin (azi Piața Charles de Gaulle) și perspectiva în lungul Aleii Trandafirilor (azi b-dul Mareșal Constantin Prezan) spre Arcul de Triumf. În dreapta, Parcul de Cultură și Odihnă „I. V. Stalin”, azi oficial Parcul Regele Mihai I, mereu Parcul Herăstrău pentru cine apreciază istoria orașului.

Piața Charles de Gaulle a trecut prin mai multe schimbări de nume. Inițial Piața Jianu, după unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu de la 1821, apoi Piața Berlin la finalul anilor ’30 (apropierea de Germania Nazistă), Piața Adolf Hitler până în 1944 (România a fost de partea puterilor Axei în al Doilea Război Mondial, între 1941-1944), revine la denumirea Piața Jianu după întoarcerea armelor (23 August 1944), redenumită după 1948 Piața Generalissim Stalin, apoi Piața Aviatorilor după mijlocul anilor ’50 și reinventată în anii 2000 ca Piața Charles de Gaulle, denumire pe care o menține.

Nu prea ne place cu statornicia numelor locurilor în București, în general regimurile politice care s-au succedat în secolul 20 au numit și redenumit discreționar străzi, piețe și parcuri. Reflexele au rămas, nu mai demult de 2017, după imensa emoție generată de moartea regelui Mihai pe 5 decembrie, primarul general Gabriela Firea (PSD) a trecut prin Consiliul General al capitalei propunerea de redenumire a Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I, ceva total aberant.

foto: arhiva Agerpres

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie