Situată în Splaiul Independenţei nr. 313, Universitatea Politehnica din Bucureşti este cea mai veche şi prestigioasă şcoală de ingineri din România, cu o tradiţie în acest domeniu de peste 200 de ani.
Începuturile sale sunt legate de înfiinţarea, în 1818, de către Gheorghe Lazăr, a primei şcoli tehnice superioare cu predare în limba română, la mănăstirea Sfântul Sava din Bucureşti. În anul 1832, aceasta a fost reorganizată în Colegiul de la Sfântul Sava. Barbu Dimitrie Ştirbei, efor al şcoalelor, l-a numit la conducerea şcolii pe Petrache Poenaru, potrivit https://upb.ro/.
La 1 octombrie 1864, prin decretul semnat de domnitorul Al. I. Cuza a fost înfiinţată „Şcoala de Poduri şi Şosele, Mine şi Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 a devenit prin decretul regelui Carol I – „Şcoala de Poduri, Şosele şi Mine”, cu durata studiilor de cinci ani.

Foto I – Universitatea Politehnica Bucureşti, 1994/AUREL VIRLAN/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 – Imagine din campusul Universitatii Politehnica Bucuresti, 2022/SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituţia a căpătat o nouă structură, sub denumirea de „Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele”.
La 10 iunie 1920 a fost înfiinţată, prin decretul regelui Ferdinand I, Şcoala Politehnica din Bucureşti, având patru secţii: Electromecanică, Construcţii, Mine şi Metalurgie, Secţia Industrială. Din noiembrie 1920 denumirea a fost schimbată în Politehnica din Bucureşti.
La 3 august 1948 a fost înfiinţat Institutul Politehnic din Bucureşti, care cuprindea iniţial patru facultăţi şi în care, din 1950, au apărut majoritatea facultăţilor actuale.

Foto 1 – Cladirea Universitatii Politehnice din Bucuresti, 1982/LUCIAN TUDOSE/Arhiva istorică AGERPRES
Foto nr 2 – Rectoratul Universitatii Politehnica Bucuresti, 2022/ GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ca urmare, în perioada 1967-1972 a fost construit în cartierul Grozăveşti un complex întreg de clădiri destinate Institutului Politehnic. Realizat după planurile arhitectului Octav Doicescu, vastul ansamblu se desfăşoară pe o suprafaţă de cca 200.000 de metri pătraţi, cuprinzând un corp central rezervat rectoratului institutului, unde se află, de asemenea, un mare amfiteatru, clădirile facultăţilor, laboratoarelor, bibliotecii şi diferite clădiri anexe, conform volumului „Bucureşti. Ghid turistic” (Editura Sport-Turism, 1980).
Prima atestare documentară a bibliotecii, aflată în arhiva instituţiei, este o adresă a Ministerului Agriculturii, Comerţului şi Lucrărilor Publice din 16 februarie 1868, prin care i se comunica directorului Şcolii: „Vă înaintăm 28 exemplare din diferite publicaţii însemnate pe contrapagină spre a le avea în biblioteca ce se va face la această şcoală.” O lună mai târziu, acelaşi expeditor făcea completarea: „cărţile oferite să fie trecute în inventarul şcolii şi înregistrate la bibliotecă pe categorii”. Biblioteca este, în prezent, o structura solidă, de o mare complexitate, şi deţine cele mai importante opere ştiinţifice ale tuturor profesorilor universităţii, dar şi cele mai reprezentative opere ştiinţifice ale ingineriei mondiale, notează https://www.library.pub.ro/.

Foto 1 – Universitatea Politehnica din Bucuresti – interior, 1969/ MARIA POSTELNICU/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2 – Rectoratul Universitatii Politehnica Bucuresti, 2022/GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
În baza rezoluţiei Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din Bucureşti a devenit Universitatea Politehnica din Bucureşti.
Casa Regală a României a acordat, în 2013, Universităţii Politehnica din Bucureşti Ordinul „Nihil Sine Deo”.
Astăzi, Universitatea Politehnica din Bucureşti are în componenţă 15 facultăţi, iar spaţiile de învăţământ sunt distribuite în trei campusuri distincte: Campus Polizu (Strada Polizu, nr. 1-7, sector 1), Campus Noul Local (Splaiul Independenţei, nr. 313, sector 6) şi Campus Leu (Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 1-3, sector 6). AGERPRES
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.