5 C
București
marți, ianuarie 21, 2025

[8 IUNIE] Tu ce ai făcut de Ziua Restaurației? Între 1930-1940, 8 Iunie a fost a doua sărbătoare națională a României, după 10 Mai, ziua națională de atunci. Azi e total uitat acest eveniment.

[8 IUNIE] Tu ce ai făcut de Ziua Restaurației? Între 1930-1940, 8 Iunie a fost a doua sărbătoare națională a României, după 10 Mai, ziua națională de atunci. Azi e total uitat acest eveniment.

► REGIMUL. Carol al II-lea inaugurează regimurile dictatoriale în România modernă, inspirat de regimurile lui Hitler (Germania) și Mussolini (Italia). Paradoxal, România anilor ’30 a progresează economic și asta se vede în multe domenii, dar imixtiunea monarhului în viața politică, în Justiție și alte zone e la ordinea zilei. „Camarile regală”, formată din mari industriași și oameni influenți care aveau acces direct la rege și la contracte grase cu statul, reprezintă corupție old school. Opozanții/contestatarii lui Carol sunt reduși la tăcere prin marginalizare sau chiar lichidare fizică. Fragila democrație românească interbelică e lovită la temelie.

Controlul maselor începe cu tinerii (băieții între 7-18 ani și fetele între 7-21 ani), care puteau fi formați ușor. Apare Organizația Straja Țării (OST), transformată ulterior în structură paramilitară care-l zeifică pe Carol. Regele e numit „Marele Străjer, Cârmuitorul destinelor Poporului Român”, în centrul unui cult al personalității ridicat aproape la rang de religie după adoptarea prin referendum a Constituției din 1938, care consfințește dictatura regală.

► PROPAGANDA. Propaganda carlistă a inspirat comuniștii care au preluat puterea după al Doilea Război Mondial și glorificarea lui Nicolae Ceaușescu, decenii mai târziu. Doar un exemplu, scriitorul Mihail Sadoveanu, carlist înfocat devenit apoi comunist 100%, aduce, la zece ani de domnie carlistă, în 1940, un omagiu pios: „Împlinirea statului nou și valorificarea culturii noastre proprii sunt necesități majore ale poporului românesc: de aceea, de zece ani, Suveranul e neadormit pe tărâmul politic și neobosit pe cel cultural. Mi-i dragă mai ales această din urmă ctitorie a Majestății Sale, căci se leagă de sufletul nemuritor al neamului.”

Așadar, în prezent, ex-Ziua Restaurației ar fi un bun prilej de pune pe agenda publică discuții/dezbateri serioase despre democrație, tentația autoritarismului, pluripartitism, separația puterilor într-un stat democratic, guvernare participativă, libertate de exprimare și de opinie, toleranță, egalitate de șanse, non-discriminare și cunoașterea istoriei țării mai ales pe relația cauză-efect, pentru a nu repeta greșelile trecutului. Informația e putere, iar democrația românească a înregistrat câteva sincope în ultimii ani.

–de Raiden

foto sus: regele Carol all II-lea și Marele Voevod MIhai (titlul oficial al fiului lui Carol între 1930-1940) asistă la o paradă a OST, jumătatea anilor ’30

foto centru: străjerii formează din corpurile lor semnătura regelui, „Carol R”, pe gazonul stadionului ANEF (ulterior Republicii, azi parcare acoperită a Casei Poporului) în Cartierul Uranus, de Ziua Restaurației în timpul dictaturii regale

foto jos: regele Carol al II-lea (centru) și Marele Voevod MIhai (al 2-lea din dreapta) participă la o festivitate a OST în timpul dictaturii regale

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie