Cel mai interesant e când vezi cum arată în viața reală locurile despre care citești în cărți, dacă citești. La Română, în școală, afli că Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889 într-un sanatoriu pe strada Plantelor din București. Am mers acolo, uite despre ce e vorba.

Locul morții poetului național al României și Republicii Moldova, marcat cu o plăcuță greșită și cvasi-necunoscut de majoritate!

În București, pe strada Plantelor nr. 9, într-o zonă rezidențială liniștită care păstrează încă parfumul primelor decenii din secolul 20, se găsește casa pe locul căreia s-a aflat sanatoriul unde în 1889 a murit Mihai Eminescu, cel mai prolific poet român.

Despre clădirea sanatoriului nu s-a mai știut nimic după moartea lui Eminescu. Actuala clădire, ridicată pe locul ei, datează clar de după 1910, posibil chiar din interbelic. Decenii de-a rândul, puțini au știut ce reprezintă acest loc. Când, în sfârșit, autoritățile au pus o placă comemorativă, au greșit data morții: 16 iunie, în loc de 15 iunie. Eroarea persistă necorectată și în prezent.

Locul unde s-a aflat sanatoriul nu este foarte cunoscut, poate și din cauza caracterului rezidențial non-turistic al zonei. Rar ajung pe aici oameni care nu locuiesc în zonă, deși strada Plantelor nu este chiar necirculată. Oricum, ar merita ca măcar în manualele de literatură să existe o fotografie a locului. Vorbim, totuși, de poetul nr. 1 al țării.

Pentru ilustrarea acestei postări am folosit un portret din 1887 mai puțin cunoscut al lui Eminescu, nu celebra sa fotografie de la 19 ani, arhicirculată, pentru că probabil așa arăta și când a murit, cu mici diferențe.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.