18.2 C
București
marți, aprilie 29, 2025

Un mister elucidat: cine a proiectat Vila Elena Lupescu din Bulevardul Aviatorilor?

„Imobilul din bulevardul Aviatorilor 104 (fostă Ji­anu, fostă Buzdugan) este o lucrare de anvergură rea­lizată în stil Mediteraneean cu influențe hispanice, ce poate fi atribuită lui Ion Giurgea.

Fostul Senator PD Marius Marinescu a declarat că acest imobil a fost dă­ruit Regelui Carol al II-lea de către bancherul Aristi­de Blank, pentru salvarea băncii de la faliment. Regele Carol al II-lea ar fi locuit aici alături de Elena Lupescu până în anul 1940. Ulterior, aici va locui Ion Gheor­ghe Maurer.

Motivele atribuirii acestei lucrări arhitectului Ion Giurgea sunt nenumărate; limbajul formal al elemen­telor decorative ale fațadelor, precum și compoziția acestora sunt similitudini pe care le găsim la lucrările sale certe din Intrarea Armașului sau str. Paris 57bis. Registrul ferestrelor din parter cu arce în ogivă sprijinite pe coloane suple de tip compozit, compunerea aco­perișului în două pante line nesimetrice se regăsesc în mod evident atât în imobilul din Aviatorilor 104, cât și în fațada către stradă a imobilului Propr. Emanuel Tătă­răscu, Intr. Armașului, loturile 1,2,3, 1937.

Similitudinea tratării ancadramentului intrării princi­pale este poate cea mai frapantă, acest detaliu fiind o prezență distinctă la ambele imobile, atât la cel din Aviatorilor 104 cât și la Propr. Emanuel Tătărăscu din Intr. Armașului. Această particularitate ne poate justi­fica și mai mult atribuirea lucrării din Aviatorilor 104 lui Ioan V. Giurgea. Este greu de crezut că un alt arhi­tect ar fi putut imita sau copia un astfel de detaliu, de o asemenea factură neobișnuită, unică.”

Textul a fost publicat de arhitectul Mădălin Ghigeanu în lucrarrea sa de doctorat – Curentul Mediterneean în arhitectura interbelică românească, apărută la editura Vremea.

De Ziua Îndrăgostiților și de Dragobete, editura Vremea celebrează dragostea pentru vechiul București. Până pe 25 februarie, cartea „Curentul Mediteraneean în arhitectura interbelică românească” va putea fi achiziționată online cu reducere de preț de 25%. Stocul este limitat.

Copyright text și imagini Editura Vremea 2022

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie