38.4 C
București
luni, iulie 15, 2024

Turul ghidat ,,Bucureștii si Cutremurele”

Pentru preînscrieri, completați formularul disponibil la https://forms.gle/zmq382cCTrVTuHAx7

Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,7 Mw, 150 km adâncime) a reprezentat primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor multietajate din București. Atunci, Blocul Carlton, construit în 1936, s-a prăbușit complet. Multe alte clădiri au fost avariate, nefiind ulterior consolidate corespunzător; o parte din acestea (precum blocurile Scala, Casata, Belvedere sau Wilson) s-au prăbușit la cutremurul din 4 martie 1977. Orașul este în continuare plin de clădiri vulnerabile seismic – vom vorbi la fața locului despre câteva dintre ele. Ce soluții există pentru punerea acestora în siguranță? Cât de mare este nivelul actual al riscului seismic și ce se face sau nu pentru reducerea acestuia? Ce învățăm de pe urma cutremurelor recente din Turcia sau din Gorj și ce aduc nou ultimele schimbări legislative?

Alătură-te unui tur special, pentru a primi răspunsuri pertinente la aceste întrebări, a vedea orașul dintr-o nouă perspectivă și a fi mai #pregatitlacutremur. Echipa de ghizi de la această ediție este formată din:
– Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)
– Cristi Radu, povestitor urban care explorează, documentează și promovează din 2007 Bucureștiul (https://www.instagram.com/raidenbucharest)
– Ing. Mihai Șercăianu, Lector Universitar în cadrul UTCB și membru fondator al MKBT: Make better
– Ing. Bogdan Buzăianu din partea Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS)

CÂND? Pe 10 noiembrie 2023, de la ora 16:00. Turul durează aproximativ două ore și jumătate.

PUNCT DE ÎNTÂLNIRE. Statuia lui Ion Heliade Rădulescu din Piața Universității. Încearcă să ajungi cu 10 minute înainte de ora de începere. Turul se va încheia în Piața Romană.

PARTICIPANȚI. Grupul se constituie din persoanele care se prezintă la punctul de întâlnire până la ora începerii turului, cu rezervare prealabilă. Numărul de participanți va fi restricționat, datorită condițiilor de pe teren, la 100 de persoane pe tur. Vârsta minimă recomandată este de 14 ani.

! CUM TE ÎNSCRII? Completează formularul de pe https://forms.gle/zmq382cCTrVTuHAx7
Datele vor fi ținute confidențial. În eventualitatea în care persoanele nominalizate nu mai ajung la tur, te rugăm să ne anunți la toma@infp.ro

COSTURI. Turul este oferit gratuit. Donațiile sunt însă apreciate, ca un semn de apreciere pentru ghizi și contribuție la dezvoltarea inițiativei. Participanții vor primi gratuit materiale de informare cu privire la modalități practice de reducere a riscului seismic și linkuri utile.

! RĂSPUNDERE PERSONALĂ. Prin prezentarea la tur declari că nu pui sănătatea altora în pericol în contextul pandemic și nu întrerupi buna sa desfășurare.

! IMPORTANT. Îmbracă-te cu haine groase – vom sta numai afară pe durata turului! În funcție de condițiile meteo sau alte motive, tururile pot fi anulate sau amânate, situație care se va anunța, inclusiv pe adresa de email furnizată. Verifică periodic site-ul INCDFP și tab-ul „Discussion” din evenimentul de pe Facebook.

David Mitran

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie