[SENAT] Tu știi ce mai face Senatul tău? Te-ai gândi că legi bune, să-ți facă viața mai bună, nu? Nope. La coada trenului reprezentat de renașterea interesului pentru fostul cartier Uranus acum 10 ani, Senatul s-a trezit ultimul din curtea școlii și face un proiect cel puțin superficial, dar costisitor.
▶ PROIECTUL. Promovat și asumat în an electoral de președintele Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), proiectul „Grădinile Senatului” prevede un labirint de gard viu și spațiu verde pe vechile fundații ale caselor demolate în anii ’80 pentru Casa Poporului. Detalii: 6 km de gard viu vor reproduce strazile dispărute iar pe fundațiile fostelor case se vor pune flori, vizitatorii vor primi ochelari 3D, vor vedea în realitate augmentată cum arăta Cartierul Uranus înainte de demolare, apar două pavilioane, unul muzical si altul al arsenalului, o fântână arteziană construită cu donațiile parlamentarilor (hahahahaha), iar Ambasada Olandei va planta lalele (stereotip much?)
Lucrările vor dura doi ani (Cazanciuc speră un an) și investiția se ridică la un milion de euro, din bugetul Senatului. Vis!
▶ COMENTARII. Stai, ce tocmai am citit?
1. Spațiul unde se fac grădinile e inaccesibil oamenilor de rând, jandarmii nu permit accesul dincolo de aleea dinspre Muzeul de Artă Contemporană. Aleea centrală spre intrarea în Senat (foto) nu e pentru muritorii de rând. Proiectul e doar un exercițiu de PR extrem de costisitor, dedicat practic nimănui.
2. Cazanciuc e pe trip de Ludovic. Nu Orban, premierul actual, ci al XIV-lea, regele Franței, ăla cu Palatul Versailles. Totul pare un ripoff după grădinile de la Versailles, nimic original, ba chiar jenant.
3. Gardul Casei Poporului NU va fi demolat, așa cum cere opinia publică de ani buni. Dispariția împrejmuirii totalitare anacronice a Parlamentului ar fi un gest simbolic important, dar e ultima grijă pe lista aleșilor.
4. Cazanciuc: „Vom reconstrui fiecare casă din această parte a dealului. ” – e na? Deci refacerea unui contur aproximativ (amprentă la sol) e „reconstruire”? Pentru un fost ministru al Justiției, Cazanciuc nu prea are proprietatea termenilor, dar are bugete grase.
5. Rețeaua stradală și fondul construit al fostului cartier Uranus nu pot fi marcate exact deoarece cota de nivel nu mai e acceași. Dealul vechi a fost distrus pentru fundațiile Casei Poporului. Cel mai probabil, Cazanciuc se va poza cu un contur din floricele al unei foste case la nivelul subsolului ei sau chiar sub casa respectivă. Precizie!
6. Aia cu realitatea augmentată pare bullshit. Efectiv, din ce am întrebat, n-au contactat pe nimeni care documentează cartierul Uranus, pe niciun fotograf care a pozat pe acolo, probabil au poze de pe net, super profi. Dacă se face vreo simulare 3D, va fi foarte rudimentară.
7. Pavilioanele alea. Ce-i cu ele, cum arată? La cât de restrictiv e SPP-ul cu accesul în curtea Casei Poporului, greu de crezut că vor curge evenimentele în fața Senatului.
8. Au fost proiecte mult mai bine gândite (ex. „Uranus Acum”, în 2019) care au pus în valoare excelent fostul cartier Uranus inclusiv prin refacerea la cota inițială de înălțime a unor fragmente de imobile dispărute. Cazanciuc zice că firma de arhitectură-peisagistică tocmită de Senat a câștigat licitația. A văzut cineva vreun concurs de proiecte? Ce variante mai erau?
9. Grosul banilor se duce pe săpături, tras utlități, chestii deștepte. Pentru cunoscători.
▶ IDEI GRATIS. Ce se putea face cu 1 milion EUR, ceva cu valoare adăugată pentru cetățeni, nu ceva inutil?
– restaurarea primului sediu al Senatului României, clădire de secol 19 pe Calea Șerban-Vodă, pusă recent în siguranță de Primăria București.
– scoaterea Muzeului Parlamentului din Casa Poporului, unde nu-l vizitează nimeni din cauza restricțiilor impuse de protocoalele de securitate, transformarea lui în Muzeul Democrației (evoluția regimurilor politice din România) și mutarea într-un sediu accesibil tuturor, oricând
– dărâmarea gardului Casei Poporului și amenajarea curții în sensul activării pietonale și transformării în spațiu cultural-artistic pe bune, chillout spot, hub de industrii creative etc.
Paraleli cu realitatea, cei care au aprobat acest proiect slab nu s-au consultat cu cei care cunosc și documentează pe bune istoria și evoluția Bucureștiului. Cei de la Senat sunt deconectați de a viața reală a Bucureștiului. Drama demolărilor ceaușiste de pe dealul Arsenalului e tratată cu superficialitate și ni se servește un kitsch scump, împachetat cu un interes disimulat, niciodată prezent până acum, pentru fostul cartier Uranus. Per total un demers deloc credibil, într-o formă nefericită, oricum venit mult prea târziu.
Ce-ar fi fost tare? Ca labirintul de gard viu să arate ca ăla din The Shining. Heeeeere’s Johnny!
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.