Probabil unul dintre cele.mai celebre frontispicii din București: literele interbelice din anii ’30 care compun denumirea „Pasagiul Victoriei”, pe strada Academiei. Au trecut prin bombardamente și cutremure iar acum marchează intrarea într-un spațiu extrem de degradat. Clădirea pe care stau literele e abandonată, în clasa I de risc seismic și fără vreun viitor. Tot pasajul e mizerabil, dar niște umbrele colorate salvează oarecum aparențele, însă acolo e nevoie de consolidare și restaurare, nu de poze „de influencer” la umbreluțe.

Dincolo de situația de pe teren, „Pasagiul Victoriei” arată incoerența limbii române chiar și-n interbelic, când se folosea alternativ „pasaj”, termenul actual. În prezent, „sufragiu”,, de exemplu, își menține forma, deși are aceeași structură ca „pasagiu”.

Bagă un ochi pe noul proiect Typography Bucharest dacă te pasionează firmele și literele vechi din București.

Mai multe, pe contul instagram.com/typography.bucharest

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.