Cât de atent ai privit clădirile de la Universitate? Ai văzut că-s două plombe în piață? Una mare și una mică.

În arhitectură, plomba este o construcție care închide frontul de clădiri de la un bulevard sau o piață, practic umple un spațiu gol pentru a conferi unitate și coerență întregului ansamblu.

Exact asta au făcut comuniștii în anii ’60 în zona statuilor de la Universitate: au completat spațiul dintre Palatul Generala (actual sediu central BCR), ridicat în 1906, și Casa Oppler (cca. 1890), de pe colțul cu str. Academiei. Au rezultat:

► Plomba 1 – o clădire de birouri a cărei fațadă o continuă stilistic pe cea a Palatului Generala, inclusiv la nivelul acoperișului. De aceea renovarea Palatului Generala nu a inclus și acest segment de clădire, care nu a fost renovat niciodată. Înăuntru, clădirea-plombă arată ca orice clădire din anii ’60, destul de monoton.

► Plomba 2 – o clădire de birouri care are doar un șir îngust de geamuri spre Piața Universității, majoritatea clădirii este mascată de Casa Oppler.

Înainte de anii ’60, pe acest spațiu au existat construcții improvizate care au adăpostit deseori terase, dar, așa cum se vede în pozele din anii ’30 și începutul anilor ’60, locul nu era bine definit și probabil arhitecții vremii au fost deranjați de proeminența calcanelor Palatului Generala, extrem de vizibile. În anii ’70, lucrarea era gata.

Este foarte interesant cum au ales comuniștii să nu strice unitatea stilistică a Pieței Universității prin inserția unei construcții cu fațadă modernă de anii ’60. Au preferat să mascheze totul și a ieșit o plombă care respectă istoria zonei.

În prezent, respectarea spațiilor istorice bucureștene este extrem de rară. Însăși betonarea zonei statuilor și reamplasarea greșită a acestora după finalizarea parcării subterane de la Universitate sunt dovezi clare că autorităților nu le pasă de cum arată orașul.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.