26.8 C
București
sâmbătă, iulie 24, 2021

Primăriile bucureștene, amendate pentru încălcarea normelor de protecție a mediului!

Amenzi în valoare de 2 milioane de lei aplicate de Garda Națională de Mediu autorităților locale pentru calitatea aerului și gestiunea deșeurilor!

Controale ale GNM vizând primăriile și operatorii de salubritate din București…

Conform datelor oficiale comunicate de către Garda Națională de Mediu (GNM), în perioada 2020 – 2021, comisarii de mediu au efectuat o serie de controale la nivelul administrației locale a Municipiului București, precum și la operatorii de salubritate.
Controale au vizat calitatea aerului și gestionarea deșeurilor din Capitală.

În urma acestor controale, au fost constatate mai multe neconformități legate de nerealizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), lipsa constituirii și actualizării registrului spațiilor verzi, realizarea de construcții fără deținerea actelor de reglementare privind protecția mediului, tăieri neautorizate de arbori, respectiv nerealizarea măsurilor dispuse de către comisarii GNM în timpul controalelor anterioare.

În urma constatării acestor nereguli, comisarii de mediu au aplicat sancțiuni, atât Primăriei Municipiului București și Primăriilor de Sector, cât și operatorilor de salubritate cu care primăriile respective au incheiat contracte de prestări servicii, conform unei postări de pe pagina oficială de socializare a GNM.

Topul amenzilor…

În topul fruntașilor la amenzi, conduce autoritar Primăria Sectorului 1, care a reușit să fie sancționată cu 4 amenzi, în valoare totală de 267.500 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de către comisarii GNM.

Totodată, operatorul de salubritate care are contract de prestări servicii cu această primărie a fost amendat cu 100.000 lei pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de către GNM.

Locul secund al clasamentului amenzilor „câștigate” de către autoritățile locale bucureștene revine, în mod clar, Primăriei Sectorului 3, care a fost sancționată cu 6 amenzi, în valoare totală de 215.000 lei, pentru neîndeplinirea măsurilor PICA, realizarea de construcții fără autorizație de mediu, tăieri neautorizate de arbori și nerealizarea măsurilor impuse de către GNM.

De asemenea, operatorul de salubritate care deservește Sectorul 3 a fost a primit 9 amenzi, în valoare totală de 595.000 lei, pentru funcționarea fără autorizație de mediu, predarea deșeurilor la operatori economici neautorizați, lipsa prevenirii poluării atmosferei, nerespectarea prevederilor din autorizația de mediu și nerealizarea măsurilor impuse de către GNM.

Primăria Municipiului București reușește să urce abia pe cea de-a treia treaptă a podiumului cu 3 amenzi, însumând 115.000 lei, pentru nerealizarea Planului Integrat de Calitate a aerului și lipsa Registrului spațiilor verzi.

Următoarele clasate, la egalitate, sunt autoritățile locale din sectoarele 2, 4, 5 și 6.

Astfel, Primăria Sectorului 2 a primit 3 amenzi, în valoare totală de „numai” 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor PICA și neîndeplinirea măsurilor impuse de GNM.

Totodată, operatorul de salubritate cu care Primăria Sector 2 a încheiat contract de prestări servicii a primit 3 amenzi, în valoare totală de 115.000 lei, pentru depozitarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate și pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu.

La fel, Primăria Sectorului 4 a fost sancționată cu 3 amenzi, în valoare totală de 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor PICA și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.

Operatorul de salubritate care are contract încheiat cu primăria de sector a fost amendat cu 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.

Nici Primăria Sectorului 5 nu s-a lăsat mai prejos și a primit 3 amenzi, în valoare totală de 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor PICA și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.

Totodată, operatorul care deservește acest sector a primit 3 amenzi în valoare de 210.000 lei pentru nerealizarea măsurilor de salubrizare și funcționarea fără autorizație, pentru care a primit și o sancțiune complementară de sistare a activității.

În sfârșit, Primăria Sectorului 6 a fost sancționată cu 3 amenzi însumând 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de către comisarii GNM.

Topul operatorilor de salubritate…

În clasamentul sancțiunilor „obținute” de către operatorii de salubritate care au contracte cu primăriile de sector, conduce autoritar operatorul din Sectorul 3, cu 9 amenzi, în valoare de nu mai puțin de 595 mii lei „încasate”.

Pe locul doi vine operatorul din Sectorul 5, cu 3 amenzi în valoare totală de 210 mii lei.
Cea de-a treia treaptă a podiumului revine operatorului din Sectorul 2, cu 3 amenzi în valoare de „numai” 115 mii de lei.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către comisarii GNM, în perioada 2020 – 2021, se ridică la valoarea de 1.977.000 lei.

În postarea de pe pagina de socializare a instituției se mai spune că „în perioada următoare, Garda Națională de Mediu va continua acțiunile de control privind verificarea modului de realizare a măsurilor impuse administrațiilor publice locale și operatorilor de salubritate”.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.