28 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Prajim cartofii, ‘prajim’ si creierul…

O echipă de cercetare din Hangzhou, China a facut o descoperire deloc imbucuratoare, dar bine de stiut: consumul frecvent de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de risc de depresie.

Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

E cunoscut faptul ca alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate „deschid o cale în reducerea consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală”, potrivit lucrării publicate luni, în jurnalul PNAS.

Studiul a evaluat 140.728 de persoane de peste 11 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost găsite la cei care au consumat mâncare prăjită, în timp ce cartofii prăjiți în mod specific au o creștere cu 2% a riscului de depresie, peste carne albă prăjită.  Studiul arata, de asemenea, că participanții care consumau mai mult de o porție de mâncare prăjită în mod regulat sunt bărbații tineri.

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce presupune: că un aport mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în studiu.

Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente reconfortante ca o modalitate de auto-medicație, a mai spus el.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie