39.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Povestile Stambulului cu Damian

Cerere a fost, de placut ne-a placut, asa ca in primavara ne imbarcam iar spre destinatia Istanbul. Si ca bonus, avem si zi libera de la stat.Vreme de peste 400 de ani, Inalta Poarta a jucat un rol important in viata Valahiei (Kara-Eflak) si Moldovei (Kara-Bogdania). Terra Incognita organizeaza a doua calatorie ce merge pe urmele boierilor care luau calea Stambului. O sa fim fascinati sa descoperim locuri pe unde au calcat diferiti domnitori valahi sau moldoveni. Si cine poate sa fie mai potrivit pentru o asemenea experienta decat Damian Anfile caruia ii dam cuvantul:
„Nu este un oraș, ci o lume întinsă între două continente și pe mai bine de două milenii. A fost, timp de aproape 1600 de ani, capitala a două dintre cele mai mari imperii pe care le-a cunoscut lumea mediteraneeană, rol pe care l-a pierdut acum exact un secol. Nu și-a pierdut însă farmecul de furnicar ce nu doarme niciodată, de loc unde istoria s-a trăit și se trăiește la fiecare pas, de amestec unic al culturilor greco-romană, creștin-bizantină și oriental-otomană, nelipsindu-i însă și elemente ale celor care l-au vizitat ori au încercat să-l ocupe, precum arabii, nordicii ori republicile comerciale italiene. Labirint de monumente ruinate ori restaurate, de localuri cu dichis oriental, de locuri de huzur, bazaruri încărcate cu mărfuri scumpe ori mărunțișuri, nimic nu a rămas necunoscut pentru cel care a fost numit pentru multă vreme doar „Orașul”, pentru că nu mai era altul asemenea lui.
Atracția Constantinopolului/Istanbulului s-a făcut simțită și asupra românilor: de aici ne-au venit numeroși conducători ai Bisericii, iar după căderea orașului sub Semiluna turcească, aici mergeau domnii să se închine Sublimei Porți și își lăsau fiii zălog, ca beizadele. Astfel, în palatele constantinopolitane ale principilor din Kara-Eflak (Valahia) și Kara-Bogdania (Moldova) au locuit mai mulți ani personalități precum Vlad Țepeș ori Dimitrie Cantemir. Tot aici, sub foișoarele de la Topkapî, și-au aflat sfârșitul domnitorul Constantin Brâncoveanu împreună cu fiii săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei, cât și cu sfetnicul Ianache Văcărescu. După aceasta, grecii din cartierul Fanar au primit, vreme de un secol, domnia în schimbul pungilor de bani, pe care și le umpleau mai apoi în Țările Române, care au fost, în vremurile acelea, și „cămara Constantinopolului”, oferind mare parte din alimentele pentru susținerea numeroasei populații a metropolei de pe Bosfor. Viitorul rege Carol I a fost ultimul conducător român care a mers să se închine sultanului, mutat între timp la palatul Dolmabahce, dar și după ce Poarta nu a mai poruncit românilor, aceștia au continuat să se simtă atrași de fremătătorul megalopolis, de la care le-au venit și rele, și bune. „
Intrebarea este: cine doreste sa-i asculte povestile lui Damian Anfile la Stambul??
Rezerva povestea si noi iti oferim bonus calatoria ?? Terra Incognita: Călătorii, Experiențe, Distracție!
P.S. Ai văzut lista cu evenimentele pe care le organizăm în București, Romania, Europa sau oriunde pe Terra? Cu noi mereu vei găsi o nouă destinație atractivă și memorabilă!? Hai și tu în gașca noastră și înscrie-te în grupul privat ”Prietenii Terra Incognita”:
https://www.facebook.com/groups/1557675194349736********************
? Și iată toate detaliile despre partea organizatorică a aventurii din Istanbul!Loc de intalnire: 26.04.2023, ora 20:00 – Parcare Piata VictorieiCand dam startul: 26.04.2023, ora 20:15 (va putem astepta daca intarziati, dar nu vrem ? )Ne mai si intoarcem: 01.05.2023, ora 22:00 (in functie de trafic si respectarea programului, poate varia)Costul povestii este de 295 euro/persoana si noi iti oferim bonus calatoria care include: transport cu autocar, cazare, mic dejun, cazare + mese + diurna soferi, cazare +mese + diurna insotitor limba romana.Ne odihnim in Istanbul: 2 persoane in camera – Hotel 4*Nu sunt incluse: restul meselor, biletele de intrare la obiectivele turistice, altele nementionate in costul calatoriei.Termene de plata:
– avans 100 euro/persoana (doar daca dati „going” nu va pune pe lista)
– pana la 20 ianuarie 2023 se achita inca 50 euro/persoana.
– pana la 20 februarie 2023 se achita inca 50 euro/persoana.
– pana la 20 martie 2023 se achita diferenta de 95 euro/persoana.ATENTIE:
– Pentru a putea calatori in Turcia este necesar pasaport cu o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia si sa dispuna de cel putin o fila alba.Platile se pot face prin transfer sau depunere in cont:
Terranienii Calatoresc SRL
CUI: 44036634
J23/2103/2021
RO60BTRLEURCRT0596876701
Banca Transilvania
cu mentiunea „terranian in Istanbul”.
Daca doriti sa achitati in lei, va rugam sa dati mesaj privat.✅ Înscrierile se fac DOAR PRIN MESAJ PRIVAT LA:
– Terra Incognita: https://www.facebook.com/travel.terra.incognita/
– Pe email: terra.incognita@yahoo.comLicenta nr. 2404/04.05.202

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie