25.3 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Politica monetara a statelor a fost nesustenabila pentru pietele financiare

Valoarea de piata a principalei banci americane de investitii (SVB Financial) in tehnologii IT si sanatate s-a prabusit la bursa.

Dezastrul financiar s-a raspandit in sistemul bancar mondial.

Conglomeratele financiare din SUA si Europa au pierdut sume impresionante din cauza undei de soc.

Efectul de domino are o cauza principala: cresterea brutala si de lunga durata a dobanzii de referinta stabilita de bancile centrale in scopul stoparii spiralei inflationiste.

In subsidiar, obligatiunile de stat cumparate la dobanzi mici au devenit un activ toxic dupa cresterea de cateva ori a dobanzilor. Din acest motiv bancile vor sa scape de ele (la fel si populatia) dar nu exista cumparatori.

Asadar, politica monetara a statelor a fost nesustenabila pentru pietele financiare.

Pe langa populatie si afaceri, o noua victima s-a inscris pe lista celor care sufera din cauza politicii de „insanatosire” a economiilor.

Guvernele incep sa inteleaga magnitudinea erorii. Ofera stimulente companiilor pentru stoparea spiralei inflationiste.

SUA si Europa sunt deja intr-un razboi nevazut pentru salvarea investitiilor in noi centre de profit si dezvoltare pentru tehnologiile de top.

Cateva banci centrale se retrag din interventia lor riscanta in stabili(za)rea dobanzilor care a dus la si mai multa inflatie.

La noi inca se discuta despre protejarea cursului de schimb si descurajarea creditarii prin explozia ratelor dobanzii.

Peste o jumatate de an vom simti si noi tsunami-ul din aceste zile. Romanii inca se lupta cu primul val de scumpiri si constrangeri bugetare.

Dar, in plin an electoral, cine va administra resursele publice se va izbi frontal de efectele devastatoare aparute deja la nivel global.

Claudiu Lucaci

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie