O parte de București ascuns chiar unde Bucureștiul e cel mai vizibil, în centrul vechi: fostul salon principal al unei case din a doua parte a secolului 19, actual spațiu comun, e acum un fel de spațiu de depozitare și atârnat rufe la uscat. Contrastul între banalitatea prezentului și eleganța belle époque a arhitecturii camerei nu poate fi mai mare. E cazul multor spații rezidențiale din centrul vechi, nevăzute vreodată de turiștii/vizitatorii de la barurile/restaurantele/cafenelele/cluburile de la parterul clădirilor. De-asta merită discutat un pic.

Dacă ne referim la structura demografică inițială a zonei și la locatarii din secolul 19, contrastul va fi mult mai mare raportat la prezent. Fast forward câteva decenii. Cele mai multe clădiri din centrul vechi au fost naționalizate în 1950. Timp de câteva decenii, prin IAL/ICRAL, statul a făcut reparații și mentenanță mediocre și și-a pierdut interesul mai ales după cutremurul din 1977. După 1990 și odată cu retrocedările sau intrarea imobilelor în zona statutului juridic incert și al litigiilor, clădirile au început să se degradeze și mai mult. După 2009, odată cu pietonalizarea majorității străzilor din centrul istoric, accentul a fost pus intens pe distracție și comercial, în detrimentul unor consolidări și restaurări pe bune care se puteau realiza la pachet. Priviți bine spațiul ăsta, e reprezentativ și spune multe povești. Spor la distracție!

de Raiden

Instagram Post by Cristi | Instagram | Bucharest • May 31, 2020 at 09:33AM EEST

via instagram.com34

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.