Denumirea de Piaţa Alexandru Pesamosca va fi atribuită spaţiului public situat la intersecţia dintre strada Vasile Niţu, strada Emil Racoviţă şi Bulevardul Alexandru Obregia, conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 14 februarie a Consiliului General al Capitalei.

În aceeaşi şedinţă va fi supusă votului şi propunerea care vizează conferirea Titlului de Excelenţă, post-mortem, prof. univ. dr. Alexandru Pesamosca, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia adusă în domeniul medical.

„Doctorul Alexandru Pesamosca şi-a dedicat întreaga carieră copiilor, operând nu mai puţin de 50.000 de copii cu malformaţii grave, pe lângă alte zeci de mii de copii trataţi şi vindecaţi pentru alte probleme de sănătate. Ca mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri i-a conferit, în anul 2009, cel mai înalt titlu ştiinţific: Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice. A operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienţi cu maladii complexe atât din ţară, cât şi din străinătate, iar graţie talentului său profesional excepţional a fost solicitat să realizeze şi operaţii în clinici din Franţa, Italia Republica Moldova, China”, se arată în referatul de aprobare.

Aceeaşi sursă menţionează că doctorul Alexandru Pesamosca a fost şi unul dintre ctitorii Bisericii „Cuviosul Stelian şi Sfântul Nicolae Brâncoveanu”, din curtea Spitalului „Marie Curie”.

Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanţa, pe 14 martie 1930, într-o familie cu origini italiene. În anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti.

Din anul 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984. A lucrat apoi la Spitalul „Marie Curie”, unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind şeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică din 1984 până în anul 2000. În anul 1971, timp de un an, a fost bursier la Hospital des Enfants Malades din Paris. În perioada 1972-1975 a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. În anul 1991 i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar în anul 1993 cel de membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

AGERPRES/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.