Roboţi de mare precizie vor cântări particulele de praf din Braşov, Timişoara şi Bucureşti. Aceștia vor determina cu exactitate, fără intervenţie umană, cantităţile de particule în suspensie PM10 sau PM 2,5 de pe filtrele colectate din staţiile de măsurare a calităţii aerului, a anunţat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Sistemul robotizat este compus din cabina de climatizare cu sistem de climatizare controlat, balanţă analitică şi modul ionizator/descărcător static, iar înregistrările măsurărilor sunt stocate şi disponibile pentru demonstrarea funcţionării corespunzătoare.
”În cele opt staţii automate de monitorizare din judeţul Braşov, parte integrantă a RNMCA, se efectuează măsurări continue pentru determinarea indicatorilor particule în suspensie cu diametrul sub 10 microni (PM10), respectiv cu diametrul sub 2,5 microni (PM2.5) prin aspirarea particulelor în suspensie pe filtre de quarţ cu un debit constant timp de 24 h. Determinarea masei de PM 10, respectiv PM 2,5 se face prin metoda gravimetrică, prin diferenţa dintre masa filtrelor expuse şi masa filtrelor neexpuse. La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calităţii rezultatelor sunt înregistrări efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările necesare asigurării calităţii rezultatelor sunt automate, înregistrează şi generează rapoarte care includ informaţiile de la iniţierea până la sfârşitul procedurii”, a explicat directorul executiv al APM Braşov, Ciprian Băncilă.
Echipamentele au fost furnizate de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Agenţiilor pentru Protecţia Mediului (APM) din Braşov, Timişoara şi Bucureşti, în cadrul unui proiect derulat împreună cu ANPM, pentru modernizarea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului.
Unul dintre aceste echipamente robotizate, care a fost pus în funcţiune, a fost prezentat public, miercuri, la sediul APM Braşov. De asemenea, echipamentele de la Bucureşti şi Timişoara au fost deja montate în sediile agenţiilor, iar specialiştii din cadrul laboratoarelor de monitorizare se pregătesc pentru punerea în funcţiune a aparatelor, în cursul săptămânii viitoare.
Specialiştii menţionează că echipamentul cântăreşte şi înregistrează masa filtrelor de aer înainte ca acestea să fie expuse în staţiile de monitorizare, înregistrându-le în baza codului QR, apoi le cântăreşte şi ulterior perioadei de expunere, determinând cu exactitate cantităţile de particule PM 10 şi PM 2,5 colectate din zona staţiei respective„
sursa-bucurestifm.ro
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.