10.3 C
București
sâmbătă, octombrie 16, 2021

Palatul Societății Funcționarilor Primăriilor Municipiului București

Sediul ARCUB de pe strada Batiștei e o clădire care atrage privirea imediat. Întâmplarea face că e unul dintre puținele proiecte art déco interbelice renovate frumos. Istoria clădirii e foarte interesantă, uite despre ce e vorba …

Construit în anii ’30 și inițial Palatul Societății Funcționarilor Primăriilor Municipiului București, imobilul a devenit Casa Prieteniei Româno-Sovietice / sediu central ARLUS Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor de Prietenie cu Uniunea Sovietică) după 1945 și intrarea României în sfera de influență sovietică. Toată volumetria și toate ornamentele de fațadă fac din clădire un vârf al art déco-ului interbelic în București. Există o sala de spectacole, numită inițial Cinematograful Fantasio, la ultimul etaj și arată incredibil. Clădirea a avut și grădină de vară spre intersecția străzii Batiștei cu strada Dionisie Lupu (actuală Tudor Arghezi pe acel tronson), unde se făceau proiecții chiar pe unul dintre calcane (perete gol).

Imobilul continuat să adăpostească diverse instituții de stat iar în anii recenți a devenit cunoscut ca sediu central ARCUB, până la mutarea instituției pe strada Lipscani în 2014, în sediul actual. În prezent, în imobil activează Centrul Expo Arte, o entitate culturală înființată de fosta administrație Firea. Cu toate că prezintă risc seismic, în clădirea de pe Batiștei se mențin birouri și se mai organizau evenimente până la pandemie. Fosta grădină de vară e transformată în parcare, pe calcanul unde se făceau proiecțiile sunt azi mesh-uri publicitare iar fosta cameră de proiecție, în fapt o anexă a clădirii principale, e în ruină.

Primăria București nu a dorit niciodată să redea acest imobil superb comunității, să îl consolideze și să redeschidă cinematograful. Deși acolo ar trebui să fie un centru care să contribuie decisiv la ridicarea nivelului cultural al populației Bucureștiului, e de fapt o mașină de tocat banii publici pe proiecte inutile ale yesman-ilor, aplaudacilor și lăudătorilor administrației locale.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.