25.2 C
București
marți, mai 21, 2024

Nu știu, ne scapă ceva.

Cu toate promisiunile administrației noastre, treaba nu pleacă, nu se urnește.

De doi ani încoace nu e lună în care să nu fim tocați: „începem investițiile”… „începem treaba”… dar noi simțim doar că nu a început nimic.

Situația în care se găsește transportul public e mizerabilă. Cîteva duzini de tramvaie noi – cu atîta ne-am ales. Dar la fel de mult stăm după ele. Dar la fel de puțin ne putem încrede c-o să vină la vreme în stație.

Mă uit la toată tevatura cu reparațiile șinelor de tramvai – știți prea bine că „calea de rulare” e distrusă de-a dreptul. Nu a început nimic, dar o să-nceapă la… primăvară.

Mă uit că-s iar discuții despre Planul de mobilitate urbană. După aproape opt ani de cînd l-am făcut… încă e cazul de discuții!

Și în tot timpul ăsta – hai să fim mai preciși în folosirea vorbelor: în tot timpul ăsta, pe timpul nostru – nu s-a schimbat nimica în bine.

„Optimizăm” linii de autobuz! Renunțăm la trasee tradiționale și la legături cu care omul s-a obișnuit să le considere de încredere, fără să creăm legături noi înăuntrul orașului. Ia încercați în continuare să vă deplasați ușor, dintr-o bucată, în interiorul așa-numitului inel central; nu se poate. Sau se poate într-o direcție… și nu se poate în cealaltă! Autobuze care ba merg pe linia tramvaiului, ba ies de pe ea cînd nu te-aștepți. Idei de culoare unice pe mijlocul străzii, ca între Casa Scînteii și Triumf, cînd pot fi lăsate bine-mersi pe banda-ntîi.

Nu știu: simt că ne-am obișnuit să folosim transportul public așa cum e el și ne zicem că „așa trebuie să fie”, că nu se poate schimba. Adică ne-am organizat viața, ne-am format obiceiurile și ne-am dat noi după oferta de transport; cînd colo, ar trebuit întotdeauna să fie invers!

Majoritatea traseelor și a direcțiilor de călătorie au rămas tot alea de acum 40 de ani, de cînd Ceaușescu a distrus legăturile din centrul Capitalei.

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie