[PARC UNIRII] După ce-au terminat de făcut tot ce era important în oraș, autoritățile locale de la București mai rezolvă o problemă acută care nu lasă bucureștenii să doarmă noaptea: vor să redenumească Parcul Unirii și să-i atribuie denumirea „Teoctist Patriarhul”. Mulțumim!
Ideea a fost probabil discutată cu Patriarhul Daniel zilele trecute, când primarul general Gabriela Firea l-a făcut, doar în scop electoral (să se realeagă ea în 2020), cetățean de onoare al capitalei. Deși primarul general poate avea inițiativă în Consiliul General, nu și-a asumat direct, ci Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) a făcut un referat, aprobat imediat de Firea. Ploconirea autorităților publice locale dintr-un stat teoretic laic în fața BOR e vomitivă. Patriarhul Teoctist, predecesorul lui Daniel, a colaborat perfect cu regimul Ceaușescu. Da, a salvat câteva biserici de la demolare însă per total a fost o anexă a regimului, tolerând racolarea preoților în Securitate.
Oficial, AMPT susținută de Firea zice că alinierea foarte ok de acum a pieței, parcului, bulevardului, stațiilor de metrou, fântânilor și magazinului la denumirea „Unirii” ar induce în eroare în primul rând turiștii, apoi pe cei care „caută o adresă” în zonă. Nu am auzit motiv mai tembel. Evident că dacă un spațiu are o denumire, ea e preluată de obiectivele importante de acolo. E bine de reamintit că autoritățile deservesc în primul rând populația locală, care contribuie la buget, iar populația locală are cu totul alte priorități. Încă o dată, edilii dovedesc că n-au nimic în comun cu cetățenii. Să sperăm că nu mai funcționează majoritatea PSD-ALDE în CGMB și că propunerea nu va trece.
Uite ce nu o să găsești în motivarea administrației Firea, că nu le pasă și probabil n-au habar: evoluția istorică a denumirilor ale Pieței Unirii.
PMB va sparge 8,5 milioane lei să reamenajeze parcul, în primul rând pentru un eveniment trecător: EURO 2020, ceea ce arată eșecul total de a veni cu strategii de dezvoltare urbană pe termen mediu. Dacă lucrările de reamenajare vor fi de aceeași calitate horror ca pavarea trotuarelor din Piața Unirii, mai bine lasă asfaltul din anii ’80, de când datează parcul. E mai sărăcăcios, dar mai durabil.
În decembrie 2017, heirupist și neadecvat, Firea s-a cocoțat pe valul de emoție generat de moartea regelui Mihai și a schimbat numele istoric „Parcul Herăstrău” în „Parcul Regele Mihai I” .
Nu e bine ca autoritățile locale să poată schimba atât de ușor denumiri istorice de artere sau spații publice bucureștene, ar trebui să existe mai multe filtre legale și avize ale specialiștilor, dar pentru asta trebuie introduse prevederi noi și nu e interes pentru așa ceva.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.