27.1 C
București
joi, iulie 18, 2024

Nicușor Dan nu are soluții pentru problema CET Grivița!

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan recunoaște problemele în furnizarea apei calde către bucureștenii din nordul și nord-vestul orașului create de oprirea CET Grivița.

„Noi reușim să transmitem către aceste blocuri, cam 15 mii de persoane, care erau deservite de CET Grivița. Numai că agentul termic vine tocmai din CET Vest, din capătul Bulevardului Timișoara.

Și, atunci, evident că distanța este foarte lungă, starea conductelor e cea pe care o știți și, atunci, când ajunge în zona Grivița, care era deservită de CET Grivița, temperatura apei nu mai e cea pe care ne-o dorim”, a recunoscut Nicușor Dan.

Însă, edilul Capitalei spune că nu are nicio soluție pentru situația în care se află CET Grivița, care și-a oprit funcționarea de pe data de 3 iulie, din cauza lipsei gazelor naturale.

„Chestiunea legată de CET Grivița trebuie lămurită de către Consiliul Local Sector 1, pentru că este o companie în subordinea acestei instituții. Este o companie operată de altcineva decât Municipiul București, primarul Municipiului București sau Consiliul General al Municipiului București. Eu tot ce pot să sper este că situația se va rezolva cât mai repede.”, a spus Nicușor Dan.

Reporter: Consiliul Local al Sectorului 1 vrea să dea bani către CET Grivița, pentru capitalul de lucru, pentru ca să poată să cumpere gaze. Executivul Primăriei nu dorește acest lucru. Ați vorbit, cumva, cu doamna primar de la Sectorul 1 despre lucrul acesta?

„Bun, este o…tensiune între primarul Sectorului 1 și Consiliul Local al Sectorului 1, pe care o cunoaștem cu toții. Eu sper ca ambele părți să aibă înțelepciunea să rezolve această problemă.

În ceea ce privește CET Grivița, dacă operatorul acestui centru de producție a energiei termice spune că nu livrează, noi nu avem o pârghie”, a răspuns Nicușor Dan la o întrebare București FM.

Cât despre soluția preluării CET Grivița de către Compania Municipală Termoenergetica, soluție avansată de către șeful CMTEB, Claudiu Crețu, Nicușor Dan spune, deși ar fi de dorit, nu este posibilă.

„E ceva ce e foarte logic să se întâmple. Numai că a prelua o companie presupune niște proceduri administrative. Presupune o intenție, testul investitorului privat prudent, notificări la Registrul comerțului și așa mai departe. Deci nu e o chestiune care se poate rezolva din partea noastră de pe o zi pe alta.”

Reporter: Presupune mai ales un vot al Consiliului Local al Sectorului 1, care să fie de acord cu predarea fără bani a acestei capacități de producție. Credeți că s-ar putea întâmpla un asemenea vot?

„Fără bani nu se poate. Este Codul Administrativ, care spune că nu se pot transfera bunuri de la o unitate administrativă sau de la o entitate a statului către o altă entitate a statului fără ca contralavaloarea să fie plătită”, a răspuns Nicușor Dan la o întrebare București FM.

În context, trebuie menționat faptul că, începând din 3 iulie, CET Grivița nu mai produce apă caldă pentru cele circa 21 de mii de apartamente din Sectoarele 1 și 6, din cauza întreruperii furnizării de gaze naturale.

Gazele au fost oprite din cauza unei datorii neachitate către furnizor, în valoare de 10 milioane de lei, adică circa o lună și jumătate de funcționare, explică pentru București FM directorul CET Grivița, Radu Curcan.

De asemenea, mai trebuie menționat faptul că, deși un proiect de hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 1, privind majorarea capitalului social al societății CET Grivița, a fost depus la Primăria din Banu Manta, acesta nu a fost promovat de către Executivul Primăriei Sectorului 1 pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu, nici după mai bine de un an de la depunerea sa.

„Situația actuală este cea care, deja, a devenit de notorietate, începând cu ziua de ieri. Și anume că CET Grivița nu produce, la momentul de față. Motivul imediat este faptul că i s-a suspendat furnizarea de gaze naturale pentru niște datorii acumulate, în ultimele două luni, iar motivele structurale țin, mai departe, de lipsa de acțiune a autorităților locale în ceea ce privește continuitatea activității societății noastre. 

Către furnizorul de gaze înregistrăm o datorie de aproximativ 10 milioane de lei, care este echivalentul consumului pe o lună și ceva. 

Am făcut nenumărate demersuri. Există un proiect de hotărâre de consiliu pentru asigurarea capitalului de lucru și finalizarea unor investiții și demararea unora noi. 

Din păcate, acum un an, era o situație și anul acesta este fix aceeași situație cu același proiect. Un proiect care ar fi trebuit să ajungă în 30 de zile pe ordinea de zi a ajuns, acum, la 400 de zile întârziere. 

Drept urmare, nu am cine știe ce așteptări de la autoritățile locale, care sunt mai preocupate de politică decât de energie. 

Pentru cetățenii Sectorului 1, cu siguranță, vor exista efecte imediate în asigurarea de apă caldă, acum, în perioada de vară. 

Pentru că, luna aceasta, din câte știu eu, sunt în revizie și CET-urile ELCEN. Și, atunci, nu văd de unde ar exista agent termic pentru asigurarea apei calde. 

Consecințele, începând cu luna octombrie, vor fi dezastruoase, atât pentru cetățenii din Sectorul 1, cât și pentru consumatorii din Sectorul 6, cărora le mai asigurăm energie termică. 

Energia termică pe care o furnizăm către Termoenergetica este în jur de 15 mii de apartamente, în zona Sectorului 1, plus aproximativ 6000, în zona Sectorului 6”,  declara, pentru București FM, directorul CET Grivița, Radu Curcan.

Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Claudiu Crețu, atrăgea atenția asupra problemelor grave cu care se va confrunta sistemul de termoficare, din toamnă, dacă CET Grivița nu va fi repornită.

„Semnalul de alarmă este mai ales cu privire la sezonul de iarnă, începând cu luna octombrie. Pentru că, într-adevăr, fără CET Grivița, situația poate deveni critică pentru blocurile din zona respectivă, din zona Grivița – Gara de Nord. 

Zona arondată CET Grivița este între 15 mii și 20 de mii de apartamente.  Cu alte cuvinte, în perioada de iarnă, aș putea spune că cel puțin 10 mii ar putea avea probleme. 

Adică, noi vom încerca să suplinim din celelalte surse, dar, în perioada de iarnă, cu siguranță, nu vom reuși să rezolvăm această problemă.  Vorbim de, în medie, să zicem, 15 mii de apartamente”, declara, pentru București FM, directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu.

Consilierii locali din Banu Manta spun că vor să aloce banii necesari pentru ca CET Grivița să poată funcționa, dar Executivul Primăriei Sectorului 1 refuză să aducă pe ordinea de zi a ședințelor proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social al CET Grivița.

„Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat toate hotărârile necesare pentru funcționarea CET Grivița. Și mă refer, aici, la bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, pe acest an, în care erau prevăzute sume de bani necesare pentru capitalizarea CET Grivița. 

Însă marea problemă este că doamna Clotilde Armand refuză să introducă pe ordinea de zi, făcând și un abuz, de fapt, proiectul de hotărâre – de anul trecut, atenție, pentru majorarea capitalului de lucru al SC CET Grivița. 

Pentru că e o investiție în derulare, au fost prevăzuți bani pentru finalizarea acestei investiții și pentru plata facturilor la gaze. 

Doamna Armand ar trebui să respecte legea și votul Consiliului Local al Sectorului 1. Mă refer, aici, la toate hotărârile aprobate, până acum. 

Primăria Sectorului 1 are peste 1 miliard de lei excedent bugetar și noi ne plângem că nu avem bani de gaze, ca să furnizăm energie termică către populație? E aberant. Este un abuz”, declara, pentru București FM, președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta, Daniela Popa.

„Consiliul Local nu numai că dorește să dea bani, dar are hotărâri de Consiliu, chiar de acum 4-5 ani, prin care se făceau investiții și se majora capitalul la CET Grivița.  Investițiile s-au făcut. Există o turbină nouă pe gaz. 

În sine, din punct de vedere tehnic, este o companie profitabilă. Care nu numai că dă apă caldă și căldură cetățenilor din Sectorul 1, dar chiar face bani pentru sector. Primarul Clotilde Armand refuză, de peste 14 luni de zile, să majoreze capitalul companiei, așa cum este obligată de o hotărâre de consiliu de acum câțiva ani. 

Și, de asemenea, și anul acesta refuză, de la începutul anului, să aducă în fața Consiliului Local bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

Este vorba despre un act al Executivului, unilateral, considerăm noi, din reavoință din partea primarului. Nu înțelegem care este motivul real”, declara, pentru București FM, și consilierul local PNL Daniel Ciungu.

Pentru o bună înțelegere a situației, trebuie menționat faptul că, după desființarea CET Pipera și CET Titan, una dintre problemele principale ale sistemului bucureștean de termoficare este tocmai lipsa capacităților de producție a energiei termice în zona de Nord și Nord-vest a Bucureștiului.

Lipsa imputului de energie termică face ca această zonă să fie alimentată de la CET Vest, Grozăvești sau chiar de la CET Sud.

În aceste condiții, în multe cartiere din această parte a orașului, sunt mari probleme, de ani de zile, cu furnizarea apei calde și a căldurii.

CET Griviţa, societate care se află în administrarea Primăriei Sectorului 1, livra, până acum, energie termică nu doar pentru blocurile de pe Calea Griviței, cum spunea primarul general Nicușor Dan, ci și consumatorilor din cartierele Giuleşti, Crângaşi, Griviţa, 1 Mai, Pajura şi Bucureştii Noi, fiind vorba despre circa 21 de mii de apartamente și nu despre 15 mii de persoane, cum menționa Nicușor Dan.

sursa-bucurestifm.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie