Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că datoriile curente ale Primăriei totalizează 2,5 miliarde de lei, menţionând că zona financiară reprezintă „cea mai mare problemă” cu care Primăria se confruntă în acest moment.

„Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei. Vreau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde lei: aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, cât costă podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. Şi toţi banii aceştia noi ar trebui să îi plătim acum, asta înseamnă datorie curentă. Noi ar trebui să plătim acum, în momentul acesta, cât costă tot metroul din Drumul Taberei. Aici ne-au adus floricelele, şi concertele, şi târgurile, şi companiile municipale”, a spus Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Capitalei.

El a menţionat că începând din luna august conturile PMB au fost blocate, motiv pentru care primăria nu poate plăti în prezent nicio lucrare de investiţie. În acest sens, a făcut referire la lucrările din Prelungirea Ghencea, adăugând că acestea nu vor putea fi continuate până la deblocarea situaţiei financiare.

„În februarie vom începe să operaţionalizăm marile lucrări de investiţii pe care bucureştenii le aşteaptă, în special cele din zona de trafic, infrastructură rutieră şi termoficare”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit edilului general, pentru soluţionarea problemei financiare a Municipalităţii este necesar sprijinul Guvernului. El a menţionat că doreşte ca datoria PMB către ANAF, prin intermediul STB, să fie eşalonată şi să fie ridicat plafonul de îndatorare.

„Nu cerem bani, adică nu cerem din bugetul de stat bani mai mulţi decât banii pe care îi iau alte autorităţi locale. Cerem, în schimb, două lucruri: cerem ca datoria pe care noi o avem către ANAF, prin intermediul STB-ului, să ne fie eşalonată începând cu anul 2022 şi cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca începând din 2021 investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene şi din împrumuturi. În felul acesta, în cursul anului 2021 putem să absorbim datoria pe care o avem şi care ne duce în situaţii… este o pierdere uriaşă de energie, care se poate canaliza pe alte lucruri. În fiecare zi vin solicitări. De exemplu, ieri am primit o solicitare: ‘Plătiţi-ne, că sistăm furnizarea de gaz metan şi, astfel, nu mai funcţionează CET Griviţa’. Şi cereri de tipul ăsta sunt mai multe în fiecare zi. Deci, asta este soluţia financiară rezonabilă şi am speranţa că o să o avem, la sfârşit de ianuarie, când se va discuta Legea bugetului naţional şi toate celelalte legi conexe”, a precizat Dan.

Pe de altă parte, primarul general şi-a exprimat convingerea că Bucureşti are un „potenţial uriaş”, dar şi încrederea că peste cinci-şase ani oraşul va fi un centru regional, economic, academic şi cultural.

„Vreau să reafirm că oraşul acesta are un uriaş potenţial. Vreau să asigur bucureştenii că în cinci-şase ani Bucureştiul va fi un centru regional, economic, academic şi cultural. Prin urmare, dincolo de problemele curente cu care ne confruntăm şi care nu sunt deloc plăcute, vreau să dau acest mesaj de speranţă. Bucureşti va deveni un oraş de care vom fi cu toţii mândri şi Primăria Capitalei este din acest moment partenerul acestor uriaşe potenţialităţi pe care bucureştenii le au”, a spus Dan. AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.