Consilierii municipali au adoptat în şedinţa de marţi două proiecte de hotărâre în baza cărora se declară de utilitate publică de interes local lucrări pentru realizarea a două parcaje subterane în zona Sala Palatului.

Proiectele prevăd schimbarea destinaţiei spaţiului verde pe care se execută lucrările aferente şi modificarea corespunzătoare a Registrului Spaţiilor Verzi. De asemenea, aparatul de specialitate al primarului general va lua măsurile pentru pregătirea documentaţiilor necesare declanşării procedurii de expropriere.

Cele două parcaje fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană „Zona Centrală” (PIDU). Conform expunerii de motive, PIDU a fost aprobat prin HCGMB nr. 103/2012, având ca obiective: punerea în valoare a caracterului eclectic al centrului Capitalei, reintegrarea şi restructurarea ţesutului urban, crearea unui sistem de circulaţii eficient şi încurajarea modurilor de deplasare alternative, revigorarea reţelei de spaţii publice, dezvoltarea durabilă, regenerarea urbană integrată a zonelor cu probleme socio-economice şi asigurarea unui climat social divers şi sigur.

De asemenea, prin HCGMB 242/2016 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici aferenţi studiilor de fezabilitate pentru aceste obiective de investiţii.

Cele două proiecte sunt:

* Modernizare spaţiu urban public Sala Palatului cu parcaj subteran (nord).

Zona de intervenţie este delimitată la nord de str. Ştirbei Vodă, la est de str. Ion Câmpineanu, la sud de Sala Palatului şi la vest de Curtea Palatului Regal. Zona include şi spaţiul public situat între faţada principală a Sălii Palatului şi str. Ion Câmpineanu. Parcajul subteran va fi realizat pe trei niveluri (552 locuri auto şi 82 locuri moto), iar amenajările pietonale vor oferi publicului un spaţiu de întâlnire şi socializare, prevede raportul de specialitate.

* Modernizare spaţiu urban public Sala Palatului cu parcaj subteran (sud).

Zona de intervenţie este delimitată la nord de Sala Palatului şi de clădirea Palatului Regal, la vest de str. Ion Câmpineanu, la sud de frontul construit-bloc Humanitas şi la est de Calea Victoriei. Parcajul subteran va fi realizat pe trei niveluri (523 locuri auto şi 32 locuri moto), iar construirea acestuia va elibera spaţiul public suprateran de prezenţa agresivă a maşinilor parcate, redând pietonilor întreaga esplanadă şi creând o zonă de recreere, prevede raportul de specialitate.

Cele două proiecte au fost respinse în şedinţa din 31 ianuarie a CGMB, când consilierii municipali au adoptat în schimb alte 12 hotărâri în baza cărora se declară de utilitate publică de interes local o serie de lucrări prevăzute în PIDU.

AGERPRES

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.