Încă se mai găsesc plăcuțe cu fabricanți de ascensoare din perioada interbelică în lifturile blocurilor din anii ’30 din București.

Cu mult înainte de Ascensorul SA, constructorii locali apelau la firme din afară pentru a le livra ascensoare personalizate pe proiectele individuale de locuire colectivă, adesea blocuri (blockhaus-uri în epocă) de factură modernist-art déco, curent foarte popular în interbelic. Anii ’30 sunt caracterizați de un boom imobiliar în capitală, o dezvoltare pe verticală fără precedent până atunci.

Schindler e o companie cunoscută și azi, iar în anii ’30 avea o reprezentanță în București, pe strada Pitar Moș, central. Plăcuța asta de pe ușa unui lift indică unde era sediul central al companiei, în Lucerna (Lucerne/Luzern), Elveția.

Lifturile interbelice au forme uneori asimetrice, în funcție de amplasarea lor în planul clădirii, lateral sau central, posibil cu scara principală încolăcită în jurul lor. Multe mai păstrează încă placajul inițial de lemn și reprezintă o epocă apusă, în care atenția la detalii și calitatea execuției erau esențiale.

de Raiden

Mai multe font-uri și firme retro din București, pe Typography Bucharest.

Typography Bucharest este în București.

🇷🇴 Plăcuță de producător, ascensor Schindler (anii ’30)
🇬🇧 Manufacturer plate, Schindler elevator (1930s)
▶ instagram.com/typography.bucharest
👕 #typographybucharest T-shirts: cutt.ly/typography

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.