[UNION] Pe colțul străzilor Academiei, Biserica Enei și Ion Câmpineanu avem unul dintre vârfurile art déco-ului interbelic bucureștean: fostul Hotel Union, azi clădire de birouri cu restaurant la parter. Puțini știu că actualul edificiu e al doilea hotel în același loc. Hai să vedem evoluțiile:
▶ HOTELUL VECHI (foto stânga). Construit în stil neoclasic francez la 1870 pe locul caselor boierilor Cornescu, la intersecţia străzilor Academiei și Biserica Enei cu ceea ce avea să se definească pe la 1895 ca strada Regală (azi Ion Câmpineanu), edificiul preia denumirea hanului care funcționa în casele boierești, amintit de I. L. Caragiale într-„O noapte furtunoasă”, unde personajul Dumitrache Titircă îl numește „Iunion”.
Hanul avea o cafenea celebră la parter. Hotelul Union, o glorie belle époque, foarte unitar ca stil arhitectural, e ceva mai înalt, cu două etaje și o cupolă pe colț.
▶ HOTELUL NOU (foto dreapta). Boom-ul imobiliar interbelic aduce construcții noi, înalte și moderne mai ales în centrul capitalei, iar Hotelul Union nu mai face față, fiind depășit din punct de vedere al dotărilor, spațiilor și confortului oferit. Clădirea e demolată etapizat între 1930-1932, iar pe colțul străzilor Regală și Raymond Poincaré (denumirea din epocă a străzii Academiei), apare noul Hotel Union, inaugurat în 1934. Proiectat după planurile arhitectului de origine aromână Arghir Culina (1883-1972), cunoscut pentru clădirile în stil eclectic (Hotel Capitol), neoromânesc și art déco (Hotel Ambasador), noul edificiu e în stil art déco american, cu elemente laterale în stil neoromânesc, e desfășurat pe demisol, parter și 7 etaje. Silueta zveltă marchează excelent colțul de stradă, iar bila din vârf devine suport pentru o reclamă luminoasă.
▶ EVOLUȚII. Piața Universității e bombardată de Aliați (aviația anglo-americană) în aprilie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Hotelul Union e avariat grav de proiectile pe latura dinspre strada Biserica Enei, la pachet cu casele de secol 19 vecine.
Naționalizat în 1948-1950, e reparat și redeschis în anii ’50, gestionat de stat prin Oficiul Național Turistic (ONT) „Carpați”. După 1948, strada Poincaré revine la denumirea Academiei, dar străzile Biserica Enei și Regală își schimbă numele în Arhitecturii, respectiv Aristide Briand.
La finalul anilor ’60 și începutul anilor ’70, pe locul caselor de secol 19 vecine de pe strada Biserica Enei, bombardate în război, e construită aripa nouă a Hotelului Union, în stil modernist socialist. Se creează astfel o curte de lumină generoasă între cele două corpuri de clădire.
ONT face renovări și recompartimentări în anii ’70 pentru a unifica și alinia stilistic mai ales interioarele celor două corpuri ale hotelului. Lucrările distrug aspectul original din corpul art déco. La finalul anilor ’90, proprietarul care a cumpărat edificiul de la stat face noi intervenții, pentru transformarea hotelului în clădire de birouri. Printre alte modificări, tâmplăria veche e înlocuită de PVC (termopane), care anulează aspectul vintage. Strada Aristide Briand e încorporată în strada Ion Câmpineanu după 1990, iar strada Biserica Enei își reia denumirea consacrată. În prezent, fostul hotel, renovat în galben, e cunoscut mai degrabă doar pentru restaurantul de la parterul ambelor corpuri de clădire, interbelic și postbelic.
Deși departe de strălucirea din epoca sa de glorie, fostul Hotel Union spune povestea evoluției unui colț de stradă din centrul Bucureștiului, de la han modest la lider în industria ospitalității. Încă dă bine-n poze, așa că nu rata ocazia, dacă treci prin zonă.
Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.