Hei, salut, nimic important, doar că se montează un panou electric pe clopotnița Patriarhiei. O să zici: așa, și?

Păi clopotnița asta a fost ridicată în 1698 din ordinul domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru a fi portal de acces în complexul mănăstiresc al Mitropoliei. Din vârful construcției se vedea tot Bucureștiul, considerabil mai mic la acea dată. În 1862, cel dintâi prim-ministru al României (Principatele Unite Române pe atunci), Barbu Catargiu, a fost asasinat prin împușcare în dreptul clopotniței, în timp ce se ducea spre Adunarea Deputaților (aflată pe locul actualului Palat al Patriarhiei) pentru a susține un discurs. Cutremurele și trecerea anilor au redus treptat din înăltimea clopotniței, aceasta ajunsese la jumătate în perioada interbelică dar a fost restaurată și readusă aproape de forma inițială în a doua parte a anilor ’50.

De-asta ce se-ntâmplă zilele astea acolo e crimă de patrimoniu, o clădire de la finalul anilor 1600 e „upgradată” odios de BOR, care ar trebui să protejeze patrimoniul bisericesc. Dealul Patriarhiei e sit istoric și zonă protejată, nu există niciun panou care să identifice lucrarea, să menționeze vreo autorizație etc. Nu-i bai, clopotnița era deja mutilată de câțiva ani: sub patriarhatul lui Daniel Ciobotea, portalul de acces a fost închis cu termopane (inclusiv ușă cu încetinitor și aparat de aer condiționat montat pe fațadă) și s-a amenajat înăuntru un magazin de articole bisericești. Foarte mercantil, dumnezeiesc. Vechile porți de lemn au fost distruse și o cale de acces veche de secole, închisă.

Dacă instituțiile statului ar funcționa și BOR s-ar supune legii, aici e direct de dosar. Din ăla pe bune, că e devastare de sit istoric și batjocorirea patrimoniului vechi al capitalei. Nu trebuie să fii religios să îți pese de monumentele istorice ale diverselor culte, ele sunt parte a istoriei orașului.

de Raiden

#rezistentaurbana

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.