[REFACERE] Totul e ok în București, Primăria a rezolvat tot ce era de rezolvat, mai puțin ce era cu adevărat important, dar nu contează. Habemus Brătianu 2.0 în rond la Universitate, după 71 de ani! E un eveniment important, așa că trebuie spuse câteva lucruri.
▶ BACKGROUND. Piața Universității a avut cândva o statuie în centru. Monumentul dedicat fondatorului Partidului Național Liberal (PNL) și omului de stat care a definit, printre alții, România modernă, a fost inaugurat în 1903 în rondul de la Universitate, care a luat denumirea Piața Brătianu. A stat acolo până în 1948, când a fost distrus de nou-instalatul regim comunist, după abdicarea la 30 Decembrie 1947 a regelui Mihai.
▶ TERGIVERSĂRI. Ideea refacerii a apărut undeva prin anii 2000, dar abia în 2014 Consiliul General (CGMB) a aprobat proiectul.
Noul monument trebuia inaugurat de Centenarul Marii Uniri, în 2018, apoi termenul a fost extins până la Zilele Bucureștiului 2019 (septembrie), dar nu a fost respectat. Abia la mijloc de octombrie 2019 va fi gata lucrarea în valoare de 1,5 milioane euro, bani publici.
▶ MONUMENTUL NOU. Replică fidelă a celui topit în 1948, e realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, cântărește 160 tone și are o înălțime de 16 metri. La prima vedere arată ok-ish, vedem după ce se înlătură folia de plastic ce nivel de detaliu au figurile din bronz. Soclul seamănă cu cel inițial. Per total o lucrare mai bună ca statuia refăcută a lui Carol I din Piața Revoluției (sculptor Florin Codre) sau bustul lui Eugeniu Carada de la BNR, strada Lipscani (sculptor Ioan Bolborea), exemple de eșecuri costisitoare.
Referitor la grija unora că va cădea monumentul în pasajul pietonal șaptezecist de dedesubt (inexistent când era în rond monumentul inițial), autoritățile dau asigurări că tot ansamblul e securizat și cântărește fix cât pământ s-a excavat de acolo, deci nu ar fi greutate suplimentară.
▶ PRO/CONTRA. În lipsă de realizări notabile în prezent, autoritățile marșează pe glorificarea trecutului și apasă pedala nostalgiei, a naționalismului patriotard, „era mai bine pe vremea regelui”, oferind populației opere de artă reșapate, neoriginale. Istoria se asumă, nu se reconstruiește, ar trebui privit spre viitor, nu spre trecut. România nu are un plan de dezvoltare durabilă, un „proiect de țară”, Bucureștiul e mai haotic ca oricând, dar plin de monumente scumpe, inutile. Inversarea priorităților strict pentru a puncta electoral nu va face să avanseze acest oraș. Dimpotrivă. Monumentul refăcut al lui Brătianu e doar un „nice to have”, nicidecum o necesitate imperativă. La capitolul ăsta lista lungă nu e abordată de administrație, nimeni nu-și asumă proiecte pe termen lung. Vrei respect pentru moștenirea Brătienilor? Casele lor se prăbușesc, PNL actual nu e interesat, autoritățile nici atât.
Tu ești de acord cu refacerea și reamplasarea monumentului I. C. Brătianu?
de Raiden
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.