Mă enervez întotdeauna când primarii spun că „au proiectul”, că „lucrările vor începe” (eventual de maine) la tot felul de obiective serioase, cum era odată cu sala polivalentă , de exemplu. De ce? Pentru că în orice ţară civilizată proiectele se atribuie nu prin licitaţie ci prin concurs de soluţii, de cele mai multe ori chiar internaţional. La noi e mereu cu o licitaţie unde indicatorul permanent, în orice combinaţie ai lua-o, e preţul cel mai mic. Poate o combinaţie de raport cost-calitate, calitatea fiind mereu presupusă pe baza experienţelor anterioare declarate. Deci o promisiune că cel selectat nu va da greş de data asta după toate „succesurile” anterioare. Cumva o promisiune că, „să moară ce-am pe casă dacă nu o să-ţi livrez o soluţie bună” după ce batem palma pe contract …

În acest caz care m-a stârnit, anume spitalul metropolitan, nici măcar nu are cum să fie aşa.

Păi pentru că acum e doar un studiu de fezabilitate: „Gabriela Firea anunță că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan, lucrările urmând să fie demarate din luna martie anul viitor.” Şi pentru că nici măcar nu s-au aprobat sumele: „În prima ședință a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), vor fi supuși dezbaterii și aprobării indicatorii tehnico-economici.”

Cum poate oare cineva demara lucrări în martie, noi fiind în miezul lui decembrie, abia la faza de studiu de fezabilitate? Cine proiectează acest mega complex şi obţine toate avizele şi chiar autorizaţia de construire în două-trei luni? Trebuie să fii complet nebun sau să ai proiectul cu adevărat în buzunar, ceea ce înseamnă din start că orice licitaţie de atribuire a serviciilor de proiectare nu poate fi decât una trucată. …

Imaginea aleasă este din biserica fortificată din Biertan, un loc ce, după cum se vede,  a avut toţi meşterii posibili şi de-aia şi-au reprezentat sculele pe parapet.

de Adrian Craciunescu

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.