Procesez inca starea de amorteala care m-a cuprins ieri in masina dupa orele petrecute la volan. Am vrut sa fiu de ajutor cu masina mea si-am nimerit intr-un vulcan de angoase.
Fara sa stiu, tot centrul orasului era blocat de proteste. Nu stiam ale cui, dar am aflat ulterior.
Devieri peste devieri, descoperite abia cand ajungeai in intersectii. Strazi ticsite de masini. Nervi si disperati.Si cativa politisti trimisi sa se asigure ca nimeni nu intra in perimetrul de siguranta.
In rest, fiecare se descurca, asa cum poate.
Ce ma intriga, de fapt? Este acest comportament al autoritatilor o lipsa crasa de respect fata de cetateni? Sau ne confruntam cu aroganta celor care nu stiu, or nu pot, sa rezolve cu tact si pricepere o criza?
Soferii nu sunt doar prizonierii traficului, ci si ai ineficientei organizatorice a responsabililor.
De la lucrari edilitare nesemnalizate care incurca grav circulatia pana la blocarea traficului fie de placere (strazi deschise) fie din necesitate, un bruiaj cat de mic in trafic este tratat ca in dictatura: te supui neconditionat purtatorului de autoritate.
Dar aceasta autoritate nu provine dintr-o descalecare a divinitatii! Nici din ordine ale unei eminente cenusii.
Toti suntem egali. Ba chiar avem si drepturi. Iar deseori, responsabilitatea trebuie insotita de grija fata de contribuabil.
Ce ar presupune acest lucru? In loc sa-i surprinzi pe oameni cu ambuteiaje care blocheaza intreg orasul ii pregatesti, avertizezi, ghidezi prin criza.
E o chestiune de bunavointa, daca am exclude obligatia ce deriva din competenta profesionala, sa previi formarea de lanturi umane pe strazi.
S-au inventat semnalizari vizuale si scheme de defluire. Doar ar fi nevoie de o minima pregatire pentru gestionarea valurilor de trafic.
Ati vazut vreodata un indicator mobil care sa-ti indice ca te afunzi pe un drum blocat? Sau vreun politist care sa dirijeze cu un kilometru in avans de locul unde se intrerupe drumul, astfel incat sa schimbi din timp directia si sa-ti refaci traseul? Eventual sa-ti spuna si cat va dura interdictia de acces? Sigur ca nu, la noi.
Toti vor propune aplicatiile de trafic ca solutie la aceste probleme. Dar noi suntem utilizatorii privati ai acestora!
Pentru servicii publice te astepti ca autoritatile sa serveasca cetateanul. Nu sa-l restrictioneze in viata sa cotidiana. Noi, cei multi, nu avem obligatia sa le usuram munca angajatilor publici.
Este o profunda lipsa de respect sa pretinzi intelegere si toleranta din partea celor pe care ii servesti si sa le impui cu aroganta conformarea fara cooperare.
Claudiu Lucaci
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.