18.2 C
București
marți, octombrie 15, 2024

Efectiv nimeni nu are idee ce se întâmplă la Curtea Veche din centrul istoric.

Ansamblul prezentat ca fiind de pe vremea lui Vlad Țepeș e în mare parte un fals istoric ceaușist de la începutul anilor ’70. Etapa comunismului naționalist de atunci a dictat evidențierea exagerată a oricăror vestigii medievale care ar fi susținut teza că teritoriul pe care e în prezent România a contat mai mult decât în realitate în Evul Mediu, totul în scop propagandistic.

La finalul anilor ’60 au fost demolate case de secole 18-19 de pe strada 30 Decembrie (azi str. Franceză) și s-au păstrat porțiuni de ziduri din fosta curte domnească, incluse în construcții ulterioare după decăderea și parcelarea ei de-a lungul secolelor. Practic doar pivnițele sunt originale, restul structurilor de la suprafață sunt completări/interpretări șaptezeciste, nu se cunoaște aspectul real al Curții Vechi.

Proiectul administrației Firea de repunere în valoare a sitului medieval nu a fost comunicat ok, există doar un panou de șantier cu un render 3D care nu arată bine deloc. Nu pare că vor îndepărta intervențiile ceaușiste, ci vor construi pe lângă ele. E neclar ce vrea Primăria să facă acolo, dar așteptările nu sunt deloc înalte. Ce bine ar fi să ne surprindă pozitiv.

Palatul Voievodal/Curtea Veche, în administrarea Muzeului Municipiului București a fost, până la închiderea pentru refacere, unul dintre cele mai neperformante și dezamăgitoare muzee bucureștene, deși e localizat în polul turistic, centrul vechi. Incompetența și dezinteresul autorităților aproape au șters de pe harta culturală a capitalei obiectivul ăsta important.

de Raiden

sursa foto – Gabriela Firea/facebook.com

 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie