7.2 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Două poze-eveniment de la final de 1947.

30 Decembrie a fost celebrată din 1947 până în 1988 ca Ziua Republicii. Pe 30 Decembrie 1947, regele Mihai abdică și Regatul României devine Republica Populară Română.

Am găsit două poze-eveniment de la final de 1947, sunt documentate ultimele evenimente publice la care a apărut regele Mihai în rol de șef al statului, cu doar câteva zile înainte de abdicare și plecarea în exil:

► Sus: sosirea de la Londra a regelui Mihai și a reginei-mamă Elena, întâmpinați la Gara Regală (Gara Băneasa) de președintele Consiliului de Miniștri (prim-ministrul) Petru Groza. Se spune că primirea suveranului a fost una glacială, Guvernul sperând ca el să nu mai revină în țară. Mihai și mama lui participaseră la nunta prințesei Elisabeta (actuală regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord) cu locotenentul Philip Mountbatten (actual duce de Edinburgh), pe 20 noiembrie. De unde rezultă că Mihai a mai zăbovit la Londra o lună, nu neapărat cu treburi oficiale, în timp ce situația politică de la București îi era nefavorabilă, cu un Guvern pro-comunist în funcție.

► Jos: are loc, în Sala Tronului din Palatul Regal din București (actual Muzeu Național de Artă), ceremonia învestiturii lui Justinian Marina în funcția de arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei (centru, barbă neagră). Regele Mihai îi înmânează înaltului prelat ortodox cârja arhiepiscopală. Justinian e apoi întronizat în Catedrala Mitropolitană din Iași pe 28 decembrie, cu doar două zile înainte ca Mihai să abdice. Noul mitropolit al Moldovei devine al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române peste doar câteva luni, pe 24 mai 1948, după moartea predecesorului său, Nicodim, în plină etapă incipientă a Republicii Populare Române. Deși a primit cârja arhiepiscopală de la rege, Justinian a colaborat exemplar cu autoritățile comuniste atee, câștigându-și porecla „Patriarhul Roșu”.

După cele două evenimente publice, Mihai și mama sa pleacă la castelul Peleș din Sinaia, pentru a petrece Crăciunul și Revelionul acolo. Pe 30 decembrie, regele e chemat de urgență la București pentru a-l primi la Palatul Regal pe prim-ministrul Groza, însoțit de „inginerul Ceaușu” (în fapt, comunistul de prim-rang Emil Bodnăraș), care îi prezintă actul de abdicare, pe care Mihai îl semnează în cele din urmă. E interesant de stabilit cronologia inclusiv prin imagini a ultimelor zile ale regelui Mihai în fruntea statului român.

foto: arhiva Agerpres

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie