Atunci cînd nevoile locuirii au crescut, în Capitală s-a pornit edificarea cvartalelor de blocuri cunoscute tuturor: cele din Pajura, Grivița-1 Mai, Dinicu Golescu-Gara de Nord, Ștefan cel Mare, Floreasca, Amzei, Magistrală, Eroilor, Giulești, Gara Obor, Piața Palatului, Viilor-Pieptănari și Giurgiului. Bordările șoselelor sînt urmate de construirea cartierelor veritabile – Berceni, Balta Albă, Drumul Taberei.
Dar, firește, primii pași se făcuseră treptat. Ansamblurile de inspirație sovietică de după Război – Academia Militară, Nicolae Găină, Bucureștii-Noi, Vatra Luminoasă, Muncii, Drumul Sării, Olteniței și cele experimentale – Cățelu, Băneasa, Nada Florilor, cvartalul „Telefoanelor” de la piața Rahova și firește Ferentari – fac locul, după o serie de încercări răsfirate, primelor proiecte autohtone de standardizare. Unul din modelele replicate în multe locuri din orașul nostru e cel de mai jos.
În paralel – și emblematice – apar blocurile centrale; caracterul de „plombă” nu e evitat.

Iată un tip mai modest de bloculeț pe care-l găsim prin zonele periferice. Din cele trei blocuri din zona Drumul Sării, despre care se scrie mai jos, unul a intrat recent într-o reabilitare serioasă.

Iată ansamblul de la podul Hasdeu. Coșmelia din față nu e altceva decît organizarea de șantier, nu vreo rămășiță de dinaintea sistematizării.

Atmosfera de început de ani ’60, cînd noul și vechiul conviețuiau încă, e deseori punctată în ziarele vremii. Mai jos, cîteva aspecte din partea nordică. Încă în picioare, prăvălii și cîteva case. La intersecția de la Chibrit, chiar o casă măricică!





Același aspect contrastant, pe Ștefan cel Mare.

Iată-ne și pe Giurgiului; vechile locuințe nu mai aveau mult.

Colțul dintre Viilor și Pieptănari, însă, era deja „curățat”.

O imagine înspre zona Budapesta, luată cu spatele spre Șincai, de pe viitoarea Magistrală. Imaginea e la fel de valoroasă precum cea pe care v-am arătat-o cu ceva timp în urmă, luată din direcția opusă.

Deși imaginea următoare laudă noile blocuri Eva-ONT, noi admirăm și splendida vitrină curbată din sticlă a magazinului de la parter din blocul de vizavi; uite că nu tot ce era vechi chiar era de aruncat. Vitrina a rezistat și azi.

surse: Digiteca Arcanum
de The Hungry Mole
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.