Detalii bucureștene ignorate: mozaic lângă intrarea principală a liceului „Tudor Vladimirescu” de pe b-dul Iuliu Maniu (fost Armata Poporului), clădire ridicată în anii ’60.

Tematica predilectă a regimului de democrație populară, omul nou care construiește raiul comunist, e reprezentată aspirațional de o femeie și un bărbat cu secera, respectiv ciocanul – imagologie proletară internațională. Alte personaje ilustrează accesul universal la educație și ancora tradițiilor populare. O utopie în stil realist-socialist, o dată pe lună să ducem o viață bună.Imagistica și estetica din diversele etape ale regimului comunist din România (1945-1989) sunt puțin sau deloc cunoscute de generațiile mai tinere. Cât timp percepția generală despre comunismul de la noi se limitează la Nicolae Ceaușescu, avem aproape jumătate de secol 20 care e descrisă extrem de simplist. Istoria relativ recentă a României merită analizată, promovată și înțeleasă mult mai bine.

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.