[PMB] Din 2017 încoace am denunțat periodic modul revoltător în care administrația Bucureștiului, în special în mandatul Gabrelei Firea (PSD) interzice vizitarea sediului istoric al Primăriei București, un palat-monument din 1910 cu potențial turistic mare. Clădirea e azi o fortăreață bine păzită unde primarul și cercul de apropiați trăiesc nederanjați în lumea lor perfectă. Cel mai recent episod implică o conversație cu un polițist local, un jandarm (?) și ce părea a fi un angajat PMB.

Eu: Nu vă supărați, ce program de vizitare are holul central al Primăriei?

Ei (amuzați): Cee? Nu se vizitează!!

Eu: De ce?

Ei: Păi nu e muzeu, dom’le, ce să vizitezi?

Eu: Deci Paris, Bruxelles, Belfast, Praga și alte orașe n-ar trebui să permită vizitarea primăriilor, pe logica asta?

Ei (confuzi): Eeee… o zi bună să aveți, dați-i drumu’ de aici! (se întorc cu spatele)

Eu (insist): Păi nu mi-ați răspuns…

Ei: Aici e România… și asta ne ocupă tot timpul! (râsete)

Eu: Zici că suntem pe vremea lui Ceaușescu, când PMB era Sfatul Popular al Capitalei.

Ei (nostalgici): Era mai bine atunci!!

Eu: Wow, angajați la stat care râd de cetățean și regretă un regim opresiv. Plătiți din bani publici.

Ei (enervați): Băi, tinere bavarez (lolwut?), și noi plătim taxe la stat! Ia fii respectuos!

Eu: Diferența e că voi aveți salariu de la stat, eu nu. Salariu plătit din taxele cetățenilor, cărora le datorați respect.

Ei (cu dispreț): Nu e chiar așa!

Eu: Ok, vă las să munciți, că tot o ardeți lejer păzind o ușă închisă, care ar trebui să fie larg deschisă pentru cetățeni. (mi-au făcut poză că am îndrăznit să întreb, le-am făcut și eu lor)

Concluzia? De sus până jos, statul, în acest caz administrația locală, tratează cetățeanul cu superioritate și dispreț. Mentalitatea celor plătiți de cetățeni e incompatibilă cu vremurile actuale. Cetățeanul e bun de plătit taxe și să voteze o dată la patru ani pentru a oferi aleșilor (consilieri, primari) huzur. Niciun candidat contestatar fain și liber al Gabrielei Firea nu a pus pe masă problema interzicerii Primăriei cetățenilor, pentru că efectiv nu e armă în lupta electorală, ci doar o chestiune de minim bun-simț într-o democrație, sub o administrație care clamează deschidere și transparență.

În 2017, USR a avut o propunere de deschidere pentru vizitare a sediului Primăriei, ca în alte orașe din lume, dar n-a insistat.

Dacă ai pile, intri. Tot în 2017, Primăria București s-a transformat în Primăria Influencerilor, când cetățeni de mâna întâi (nu săraki, ca noi sau voi), au vizitat lejer PMB .

Biroul de relații cu cetățenii al PMB nu a fost capabil să justifice interzicerea vizitării sediului istoric.

Merită responsabilizați candidații la PMB din 2020 pentru a nu mai confisca o clădire istorică dacă ajung în funcție și a permite oricând accesul vizitatorilor în holul central și pe scara de onoare? Te bagi, Nicușor Dan?

de Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.