11.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

De ce se numește strada 11 Iunie din București așa?

De ce se numește strada 11 Iunie din București așa? Amintește de ceea ce s-a întâmplat pe 11 Iunie 1848. Peste un secol, pe 11 Iunie 1948, nou-instalatul regim comunist făcea o mutare decisivă.

Află despre ambele eveninente istorice majore petrecute la un secol distanță:

[11 IUNIE] Pentru că mai nimeni nu spune ceva, mai ales din zona oficială, spunem noi: 11 iunie e o zi extrem de importantă în istoria României. Pe 11 Iunie s-au întâmplat lucruri esențiale și în secolul 19, și în secolul 20:

► 11 IUNIE 1848. Are loc adunarea de pe Câmpia Filaretului (actual amplasament al Parcului Carol I). Se citește Proclamația de la Islaz, Câmpia Filaretului devine Câmpia Libertății, apoi mulțimea se îndreaptă spre palatul domnitorului Gheorghe Bibescu din Piața Mare (clădire dispărută din actuala Piața Unirii). Strada 11 Iunie din capitală, deși nu exista la vremea Revoluției, amintește de acest marș. Știind că a pierdut sprijinul armatei, Bibescu semnează Proclamația, care va deveni noua Constituție, apoi abdică. Proclamația de la Islaz cuprinde programul Revoluției din Țara Românească, între prevederi fiind eliberarea robilor și împroprietărirea țăranilor, reducerea corupției, răspunderea miniștrilor, educație universală, abolirea pedepsei cu moartea, libertatea presei, egalitatea tuturor cetățenilor indiferent de naționalitate și de religie.

► 11 IUNIE 1948. Marea Adunare Națională votează Legea nr. 119 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi. Se naționalizează toate bogățiile subsolului care nu se găseau în proprietatea Statului la data intrării în vigoare a Constituției Republicii Populare Române (aprilie 1948), precum și întreprinderile individuale, societățile de orice fel și asociațiile particulare industriale, bancare, de asigurări, miniere, de transporturi și telecomunicații. Termenul „naționalizare” a fost folosit deliberat eronat de autoritățile comuniste, în scop propagandistic. De fapt, a avut loc o confiscare, pentru că foștilor proprietari nu le-a fost acordată nicio compensație materială sau morală.

Raiden

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.

Cele mai noi

Din aceeasi categorie


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home4/bucuresticity/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34