Continuăm turul de orizont al alimentației publice bucureștene; am aruncat o privire asupra restaurantelor, am băgat de seamă cum a evoluat nișa de „street food”, am vorbit despre ce mai e nou la patiserii, am văzut cum stăm cu pizza și ne-am străduit să găsim vreo gogoașă mai de Doamne-ajută.

Înainte de orice, să ne punem de acord că nu prea ne mai pricepem la prăjituri, uitînd rețetarul și pierzîndu-ne amintirile; și ca urmare sortimentul e sărăcit și-n voia sorții: nici o violetă n-are același gust, nici o amandină n-are acceași aromă ori cantitate de sirop, nici o mascotă nu-i umplută cu aceeași lucru, nici un ecler n-are aceeași cremă, nicăieri nu se mai face un cremșnit așa cum trebuie. Ți se taie cheful de-a dreptul cînd intri undeva și vezi felurite culori și nuanțe nefirești de glazuri – rozalii, movulii, portocalii – ce te duc cu gîndul la ciupercile nebune de prin pădure.

Nu trebuie nicidecum să credem că prăjitura și mini-prăjitura sînt același lucru, diferențiate numai de mărime. Întotdeauna prăjitura mare va fi mai bună decît cea mititică, căci doar ea are echilibrul știut și alternanța potrivită blat-cremă-glazură.

… din toate cofetăriile cunoscute, de la an la an mai scot cîte una-două din lista aceea scurtă de preferințe.

Nu pot să nu amendez, cu tristețe, bîlbele ocazionale ale cofetăriilor Liliana, Nicola, Anomis și MarVio: deși rămîn bune și rezonabile mai ales la prețul produselor (le-am ordonat oarecum de la cea mai ieftină spre cea mai scumpă), prăjiturile obișnuite – cele la care-i ușor să poți face comparații – se pot nimeri mediocre: mult prea dulci, mult prea aromate într-un mod artificial. Se mai întîmplă să nu găsești diferențe între prăjiturile lor și cele făcute-n cofetăriile de periferie sau în laboratoarele industriale care aprovizionează raioanele marilor magazine.

Țin în continuare în categoria cofetăriilor bune pe surprinzătoarea Nicoleta, urmată de Piticot, Minimal, Constance, Claus și Casandra; cred că nici Alice nu poate fi ocolită.

Vin, mai apoi, cofetăriile scumpe – cam prea scumpe! – care nu cam te mint niciodată: Peștișorii, Dolce Principessa, Capșa, Victoria.

Precizez – foarte important asta! – că e vorba doar de prăjituri; e cu totul altă discuție cea legată de raionul unde se găsesc fursecuri, paleuri, bomboane, checuri din cofetăriile noastre.

mîcaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

de The Hungry Mole

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.