[SALVARE?] Cum construiești agresiv în centrul Bucureștiului în anii 2010 sub masca „salvării” patrimoniului vechi? Iei vile/case în paragină, le renovezi însă trântești peste grădina/curtea lor ditamai clădirea nouă și de fapt strici tot, dar faci bani frumoși din vânzare/închiriere.

Exemplu concret: o casă frumoasă cu grădină generoasă de pe la 1890, pe strada Sevastopol, între Piața Victoriei și Piața Buzești. Se vede în pozele vechi ce romantic era peisajul, practic o oază de liniște într-o zonă altfel aglomerată. Casa a zăcut abandonată ani buni până când au apărut schele pe ea, semn că se-ntâmplă ceva și-am sperat că se va restaura măcar semidecent.

NOPE, casa a fost Disneyficată, arată ca din polistiren vopsit, spre stradă a apărut un gard jenant dar cea mai revoltătoare e clădirea nouă răsărită în spate, o construcție banală făcută strict pentru profit. Casa veche e batjocorită și agresată iar oaza de liniște a fost ștearsă, dar nimeni nu pare îngrijorat de asta. Dezvoltare urbană bucureșteană, „salvarea” orașului la modul ăsta, la foc continuu.

Combinația vechi-nou poate fi interesantă și să aducă un plus orașului dacă e realizată inteligent, nu heirupist și strict mercantil, deja rețeta clasică. Din păcate, în urma demolărilor din 2010-2013 de pe străzile Buzești-Berzei toată zona a fost condamnată la popularea cu clădiri înalte de birouri, total în contradicție cu tipicul vechi de cartier rezidențial și comercial de lângă Gara de Nord.

Ce alte combinații ca asta ați mai văzut orin oraș, cum vi se par?

foto cu casa înainte de „salvare”: DincoloDeFatade, un proiect excelent care documentează cu mult bun-gust Bucureștiul belle époque (pe la 1900)

de Raiden